Saveti

Kako izabrati dobru lubenicu

Kad se nađu pred kamionom lubenica ljudi se ponašaju na dva načina. Jedni se ustreme ka najboljoj i nose je što pre do uređaja za hlađenje, a ovi drugi se uplaše, progutaju pljuvačku i kažu drugi put. Ovaj post je namenjen pre svega ljudima neiskusnim u situacijama izbora.

Izbor dobre lubenice ili nečeg najboljeg iz gomile je primer sa kojim se susrećemo često u praksi. Naime, ovo je donekle slično sa izborom partnera, ali da ne preterujemo, neko će se naći uvređen. Vratimo se ovom rajskom voću.

Cilj posta je okuražiti ljude da u skladu sa čuvenom krilaticom „Nikad nije svejedno“ u svakoj situaciji izbora iskoriste pravo da biraju. Ako se naučite da izaberete dobru lubenicu, umećete i još mnogo toga u životu. Valjda. Pa krenimo sa pravilima:

1. Prvo pravilo. Pogledajte peteljke. Ako su sve požutele ili suve, pogotovu u post sezoni, postoji verovatnoća da su odavno ubrane i da su već omekšale i prezrele. Eliminacije ili čak odsustvo od pazara je posledica ove faze.

2. Nakon toga pogledajte meridijane, odnosno šare aktuelnog primerka. Ako pravilno polaze iz svojih polova koji su na opozitnim stranama, pravilno izviru i uranjaju se u njih, onda, imate pred sobom jedan potencijalno dobar primerak.

3. Vodite računa o kilaži. Ne uzimajte one sitne, niti one džinovske. Idealna gustina šećera i arome ukusa se postiže u komadima od 6-10 kilograma.

4. Pričajte sa prodavcem, da li je on proizvođač, kada su ubrane, iz kog dela regiona pristižu. Trgovci su spremni da slažu ne trepnuvši. Probajte da se nametnete kao kupac istančanih manira, al ne cepidlačite. Kažite kako je prošla lubenica bila savršena, i gledajte da li ćete iskamčiti osmeh. U ovoj fazi, a važi za još mnogo drugih u životu, prosto pravilo je, mi ne smemo da ne komuniciramo. Uživajte u svakodnevnoj komunikaciji, pogotovu važi za one koji nikad nemaju vremena.

5. Sada smo u ekspertskoj fazi. Ako vas neko ubeđuje da bez rizika možete doći do nekog cilja, verujte, ili vas manipuliše, ili je šarlatan koji u to veruje. Znak u petoj fazi je zvuk. Morate kuckati po lubenicama. Videćete da svaka zvoni drugačije. Ovo je faza koja se ne može naučiti iz cuga. Ovde je potrebno određeno iskustvo, koje se vrlo brzo stiče ako imate dobrog učitelja. Ovde morate uspostaviti razliku između nedozrelog, zrelog i prezrelog. Zrela lubenica najlepše zvoni, prosto peva. Testirajte njih desetak i bićete zapanjeni različitošću zvukova, da ne kažemo tonova.

Kao zaključak, sublimirajte ocene iz ovih pet koraka i pobednički dohvatite pravu. Toliko, nema mistike, al kući za stolom, možete malo mistifikovati odabir i jačati svoj autoritet, pohvale uvek prijaju. Jedan viši nivo je sečenje, serviranje ili i finalni specijalitet pijana lubenica. Ako zaživi ova priča o ovim varijacijama u nekom od narednih postova.

Toliko. Sada trk na pijacu i testirajte novo stečeno znanje :). Podelite ovu vest na socijalnim mrežema, a nas, kroz komentare informišite da li ste izabrali pravu!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: