TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURS EVRA    MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_SerbiaSta videti u Dubrovniku
Znamenitosti Ljubljane

Visit Belgrade video travel guide
Visit Belgrade

Detaljna mapa Crne Gore

 


Piše: Jasmina

Ulcinj - plaže, hoteli i slike sa krajnjeg juga Crne Gore

Ulcinj iz avionaUlcinj je najjužniji i jedan od najstarijih crnogorskih gradova. Od ukupne dužine obalske linije crnogorskog primorja, koja izosi 295 km, na obalu Ulcinja odlazi preko 11%, odnosno 33 km.

Istorija Ulcinja stara je 25 vekova.

Počinje sa Ilirima i antičkim Grcima, zatim, Ulcinj je bio u sastavu Rimskog carstva, u sastavu Duklje, raške države, Vizantije, Zete, pod Mlečanima , Osmanlijama. Sam položaj Ulcinja činio je ovaj grad poželjnim za velike zemlje. U Ulcinju se rano razvilo pomorstvo, trgovina i brodogradnja.

Venecija, Drač i Dubrovnik su branili Ulcinjskim pomorcima da se u njihovim gradovima bave trgovinom. XVII i XVIII vek obeležava period ulcinjskih gusara. Različite dominacije u Ulcinju uticale su na etničku strukturu stanovništva.

Zemljotresi i napadi različitih vojski, uticali su na grad da se više puta morao u ekonomskom smislu da podiže izpočetka. Pronalazak parobroda uticao je da izgradnja jedrenjaka padne u zaborav, a time i nestane značajan izvor sredstava za prosperitet grada. Od 1880 godine Ulcinj je u sastavu Crne gore.

Obala ulcinjaNajznačajniji kulturno istorijski spomenik je Stari grad. U Starom gradu pored muzeja, smešteni su dva hotela u starim palatama, restorani sa nezaboravnim pogledima na grad i more.

Poslenjih 70 godina razvoj Ulcinja baziran je na turizmu, eksploataciji soli, ribolovi i lovu.

Klima u Ulcinju je mediteranska. Ovo podneblje ima prosečno 218 sunačanih dana i time je najsunačaniji primorski grad na Jadranu, a vremensku prgnozu Ulcinja pogledajte na linku.

Iako primorje oskudeva u padavinama, količina padavina je znatno manja u Ulcinju nego u drugim primorskim mestima.

Danas je ovo mesto nepravedno zapostavljeni biser Jadrana. Ulcinju je priroda dala mogućnosti koje ima malo koji primorski grad. Opština Ulcinj ima nešto više od 10 000 stanivnika i smeštena je izmedju Jadranskog mora i Skadarskog jezera, Bara i granice prema Albaniji. Mapu Ulcinja pogledajte na ovom linku.

Gradska plaža u Ulcinju

Verovali ili ne, ali Ulcinj ima 20 kilometara peščanih plaža, a od toga samo Velika plaža ima 14 kilometarta. Ostale turističke znamenitosti su: Šasko jezero u zaleđu, idilična reka Bojana, ostrvo Ada na Bojani, zaliv Valdanos.

Nedaleko od Ulcinja na ušću Bojane u Jadransko more, na ostrvu nastalom nanosima reke Bojane, od sedamdesetih godina prošlog veka, smešteno je poznato naturističko naselje Ada Bojana.

Stari Grad UlcinjaLjubitelji peščanih plaža naći će svoje mesto na Maloj plaži u Gradu, Velikoj plaži ili u naturističkom naselju Ada Bojana.

Sitan pesak na Velikoj plaži i Adi, toplo more, suncobrani od trske ili pruća, vetar koji duva sa mora doprineće da se opustite mnogo brže i više nego na bilo kojem drugom delu Jadrana.

Velika plaža je inspiracija za sebe bez obzira na doba dana. Ne mogu vam reći da li je lepša rano ujutro kada je more posve tiho ili kasno posle podne kada sunce zalazi ili uveče kada bosi idete njenim već ohlađenim peskom u pravcu restorana, a pored vas se, kotrljajući  po plitkom priobalju, ritmički  čuju talasi.

Ispod Starog grada i crkve je Liman, šljunkovita plaža. Valdanos ima kamenito-šljunkovitu plažu.

Lepe su plaže u borovima, sa leve strane od Male plaže prema hotelu Albatros.

Na ovom putu od Male plaže prema Albatrosu  nalazi se i Ženska plaža koja je poznata po svojim sumporno-mineralnim izvorima u plićaku. Preporučuju je kod lečenja steriliteta.

Jedan od mnogobrojnih turističkih vodiča:

Ulcinj je poznat i po lekovitom mineralnom blatu u zaledju Velike plaže u blizini bazena ulcinjske solane. Ovo blato je delotvorno kod reumatskih i dermatoloških oboljenja i redovno se šalje Institutu Sima Milošević u Igalu.

Kralj Aleksandar je 1921.godine proglasio Ulcinj prirodnim lečilištem.

Iz pristaništa ispod Starog grada organizuju se izletničke ture do Skadarskog jezera, plavih pećina i dr. Sa Male plaže polaze čamci koji voze na Veliku plažu.

Ono što je najbitnije za Ulcinj danas je da ima ekološki zdravu životnu sredinu i još uvek velike neiskorišćene mogućnosti za turistički razvoj.

Promenada Ulcinja
Promenada Ulcinja

Ulcinjska bamijaUlcinj ima veoma bogatu kuhinju. Treba probati burek u obliku potkovice, ćevapčiće, ulcinjske bamije, a od deserata alvu, tulumbe i baklavu.

Naravno i ribu na sve načine i u restoranima u gradu  i na Bojani.

Ulcinj je jeftiniji u odnosu na ostale primorske gradove i u pogledu smeštaja, cena u restoranima i cena u prodavnicama, pa ovo jeste jedan od uticajnih razloga zašto izabrati ovaj turistički grad.

Ukratko, verujemo da smo lepo opisali i dokumentovali šta sve možete videti u i oko Ulcinja, pa već smo sigurni da u jeku sezone biće puno odluka za ovu destinaciju krajnjeg juga Crne Gore.

 
Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.