Vaš turistički portal - TT Group

Tačno vreme

Zanima vas koliko je sati? Tačno vreme za vaš sat, laptop, desktop ili mobilni telefon, najtačnije samo na TT Group-u!

Tačno vreme, tj. njegovo merenje je veoma važan izazov. U fizici, vreme je jedan od osnovnih parametara i kao takvo se ne definiše. Za posetioce našeg sajta, u svakodnevnim uslovima dovoljno je da vreme shvatite kao parametar, sa jedinom veoma važnom osobinom, a to je tačnost.

U tu svrhu organizovali smo dve fleš aplikacije, jedna koja čita vaše lokalno vreme sa računara, tableta ili mobilnog telefona sa koga pristupate, a druga koja veoma intuitivno prikazuje tačno vreme za region Beograda, tj. cele Srbije. Beograd je ustoj časovnoj zoni kao i Makedonija, Bosna, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija. Ukoliko pored ove tačnosti želite odstupanje u mili sekundama radi neke više tačnosti, posetite stranicu atomsko vreme.

Ukoliko primetite da neki od web servisa na ovoj strani ne rade posetite stranicu kontakt i pišite da otklonimo.Vremenske zone u Evropi
Vremenske zone u Evropi

Na ovom mestu je zbog časovnih zona je veoma bitno da objasnimo pojam UTC vreme, (skraćenica UTC potiče od Universal Time Coordinated, tj koordinisano univerzalno vreme). UTC vreme je vezano za nulti meridijan, ili Grinič, po gradu kroz koji prolazi, a česti sinonimi su i Griničko, u mobilnoj telefoniji GMT, osnovna zona i tako dalje.

Tačno vreme za Srbiju (Beograd, Novi Sad, Niš) - srednje evropska zona:

 

Pošto se Zemlja okrene oko sunca za 24 h, ceo svet je podeljen na 24 vremenske zone. Prva zona se nalazi oko meridijana Grinič (UTC+0), tj po 7,5 stepeni levo i desno od njega.

Zatim, krećemo se na istok, oko meridijana koji je na 15 stepeni ka nama je srednjoevropska zona ili CET, a vremenski standard za nju je (UTC+01:00 i letanja srednjeevropska zona UTC+02:00).

Istočno evropsko vreme ili UTC+02:00, a leti UTC+03:00 kome pripadaju Grčka, Bugarska i Turska i td. Ostale vremenske zone se dobijaju istom metodologijom na po 15 sepeni po celoj površini zemlje.

Pa na osnovu tačnog srednje evropskog vremena kome Srbija pripada možete podesiti vaše mobilne telefone, računare, kućne časovnike, ručne časovnike i td.

Napomenimo da po letnjem računanju vremena, vreme u Beogradu je za 2 sata ispred, a zimi tačno jedan sat ispred griničkog, tj. zapadno evropskog vremena, odnosno ovako:

Tačno vreme za zimsku sezonu 2016./2017. je:


Lokalno ili sistemsko vreme na Vašem računaru, tabletu ili mobilnom telefonu:Uporedite istočnoevropsko vreme sa vašim lokalnim i korigujte svoj sat. Onda refrešujte stranicu i videćete da li postoje odstupanja. Ponavljajte postupak dok ne usktaldite, tj. ne sinhronizujete časovnike u potpunosti.

Na kraju spomenimo i jedan praktični savet. Kada na primer putujemo na istok iz Srbije recimo u Bugarsku. Da bi smo sinhronizovali naše vreme sa Bugarskim, moramo dodati jedna sat, na primer 23 postaje 24 časova. Ako putujete na zapad onda uradite suprotno, oduzmite jedan sat. Ljudi obično često greše kada imaju izbor od samo dve mogućnosti. Trik za pamćenje izgleda ovako, ako ste na granici sa Bugarskom pred Novu godinu, možete prvo dočekati Novu u njoj, pa preći u Srbiju, pa proslaviti i ovde. Kako jurite ka Zapadu, Nova godina će za vama!

Putovanja kao inspiracija

Od spiska stvari do gužve na graničnim prelazima naši turisti iznose svoja iskustva u detalje!

Odmor od svakodnevice je uvek dobrodošao, a najčešće je i neophodan, pa putovanje u selo, grad, jezero, planinu ili more je odličan primer za zdrav i aktivni odmor. U tom cilju predlažemo da pogledate naše reportaže i putopise, forumske diskusije i video vodiče, koji su pisani tako da motivišu i jačaju želju za putovanjem, upoznavanju tradicije, novih kultura i običaja, ali i boravak u zdravoj sredini.

Sa druge strane, ugostiteljima, vlasnicima hotela i radnicima u sferi turizma preporučujemo da iskoriste snagu interneta i prezentuju svoje usluge! Uživajte i uključite se u nekoj od diskusija, a ako nakon virtuelne šetnje usledi akcija, onda je naša misija koja motiviše na putovanje uspela!

Podelite sa prijateljima: