TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia

 


Istanbul
Istanbul

Soko banja smestaj
Soko banja

Justinijana Prima

Felix Romuliana
Gamzigrad

Vremenska prognoza Palića 

 

Subotica i PalićPalić u suton

Evo jedne priče sa severa Srbije. Naravno, sinonim je jasan, radi se o Paliću i Subotici. Zanimljiv je parodoks koliko naših ljudi malo putuje, tek retko ko se nađe da je bio i na Besnoj Kobili, koja je na krajnjem jugu, ali i na Paliću. Ovo je još jedan post u nizu kojim želimo da sada, kada sezona lepog vremena počinje, podstaknemo ljude na upoznavanje Srbije, na promociju domaćih destinacija i povezivanje severa i juga.

Palić i Subotica su povezani praktično jednom ulicom, pa ih iz turističkog ugla možemo smatrati celinom. Samo kroz jedan holistički pristup oni nude zaokruženu turističku ponudu u kojoj su povezani inspiracija blagih talasa Palića, ravnica, arhitektura umetničkih fasada Subotice sa svime što ona simbolizuje uz naravno srdačnost i opuštenost njenih meštana.

Stigli smo na Palić kasno noću. Nismo koristili GPS, auto put je bio prazan, signalizacija odlična i lako i brzo smo pronašli vilu Stars. Dočekao nas je njen vlasnik Dejan, predusretljiv čovek, sa naglašenom domaćinskom notom, pokazao smeštaj i ispričao nam gde, šta i kako se treba organizovati. Svima iskreno preporučujemo njegovu vilu, jer pored odlične cene imaćete i bazen na raspolaganju.

Samo Palićko jezero je smešteno uz instoimeno naselje Palić. Ono je svojevrsna oaza mira, kao stvorena za beg od gradske žurbe i kratkotrajno napuštanje stresa. Nekako odiše spokojstvom, mirnoćom, vreme sporo teče, sve je tu u par metara, odličan izbor za vikend u prirodi.

Šta videti i probati na Paliću

1. Zoološki vrt, možda i najbolji na Balkanu,
2. Ručak u Maloj Gostioni,
3. Za večeru probati vojvođanski gulaš u restoranu Abraham i lokalni dezert koji smo zaboravili kako se zove.
4. Veliku terasu, muzički paviljon i vodotoranj,
4. Šetanja jezerom i fotkanje je nešto što se podrazumeva, al u svakom slučaju evo nekoliko fotki:

Gradska Terasa Brod
Gardska terasa i brod na jezeru

Vodotoranj Drvoredi
Vodotoranj i drvoredi

Osim gore nabrojanih stvari, čuli smo da uskoro počinje sa radom i Luna Park. On će sigurno za najmlađe biti veliki izazov, a za one starije, koji bi da popiju kafu u malo ozbiljnijem okruženju, moraju u Suboticu. Radoznali neka pogledaju i forumsku diskusiju o slikama sa Palićkog jezera.

Šta videti u Subotici

Isključivo pravim putem, na možda deset minuta opuštenje vožnje iz Palića stižete u sam centar Subotice. Parking se plaća, al posle osam sati je besplatan, mesta ima koliko želite.

Simbol i centralno mesto pripadaju gradskoj kući i skulpturama nosača balkona biblioteke na centalnom trgu. Kažu da se može popeti na toranj gradske kuće, i da je ovo najlepši utisak koji možete poneti sa sobom, al mi smo zakasnili, pa panorama sa ovog vidikovca sačekaće nas do sledećeg susreta. Fontana ispred gradske kuće sigurno ulazi u 5 najlepših fontana u Srbiji. U centru pešačke zone se nalazi i spomenik samoproglašenom Caru Jovanu Nenadu.

Gradska kuća noćuPlava fontana
Gradska kuća sa prelepom fontanom

TerasaFasada Biblioteke
Terase prelepih fasada

Posebno mesto u foto albumu vredi posvetiti Sinagogi i galeriji modernih umetnosti, a činjenica da u par stotima metara imate sakralne objekte svih konfesija sama govori o verskoj, ali i svakoj drugoj toleranciji. Još slika iz Subotice na forumu.

SinagogaCar Jovan Nenad
Jevrejska sinagoga i spomenik Caru Jovanu Nenadu

Glavna ulicaKatedrala
Glavna ulica i katedrala

Od kafića preporučili su nam Bos. Odlično mesto i puno jeftinije od ovakvih lokala u Novom Sadu, Nišu, a Beograd i da ne spominjemo. Ako krenete u šetnju gradom postoji još par trgova, parkova, ogromna ulica za šetnju, možda kilometar dugačka sa čije jedne i duge strane su poređane stambene zgrade i još puno zanimljivih detalja koje će vam zapasti za oko.

U svakom slučaju ovoj priči dođe kraj, na forumu ima još slika, pogledajte sve, pa imajte na umu ovaj gradić kad budete jezdili na putu ka Evropi!

 Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.