Vremenska prognoza za Grčku

Vreme Grčka

Vremenska prognoza za Grčku za 10 dana

Dobrodošli na TT Group prognozu vremena za Grčku, za koju mnogo kažu da je najtačnija prognoza za najveće gradove i turističke destinacije u Grčkoj! Informišite se o temperaturi u Grčkoj na vreme!

Ukoliko se odlučite za letovanje u ovoj državi , koristan servis je online mapa Grčke. Pratite obavezno najtačniju temperaturu mora u Grčkoj, koja se preuzima sa zvaničnog hodrometeorološkog zavoda Grčke, kao i aktuelne vremenske uslove: brzinu vetra, temperaturu vazduha, oblačnost, eventuelne padavine i sve ostale atmosferske uslove za vaš boravak u Grčkoj 2017.-te godine.Klima Grčke

Sa aspekta klime važno je spomenuti uticaj vazdušnih masa sa čak tri mora. Egejsko more se nalazi istočno od kopna, Jonsko na zapadu, i Sredozemno more na jugu. Ova, u najvećem ostrvska zemlja poseduje dvanaestu najdužu obalu na svetu i drugu u Evropi. Broj ostrva se procenjuje na oko 1400, od kojih je naseljeno čak 227. Osamdeset procenata Grčke čine planine, od kojih planina je najviša i najpoznatija svakako čuveni Olimp.

Veći deo Grčke ima mediteransku klimu, sa blagim, vlažnim zimama i toplim, suvim letima. To uključuje sve priobalne lokacije, Atinu, Kikladi, Dodekanezi, Krit, Peloponez i delove regiona Sterea Elada. Planinske oblasti severozapadne Grčke (delovi Epira, centralna Grčka, Tesalija), kao i planinski centralni delovi Peloponeza, uključujući i delove Ahaji, Arkadija i Lakonija karakteriše alpska klima sa velikim snežnim padavinama. Unutrašnji delovi severne Grčke se nalaze u umerenoj klimatskoj zoni sa hladnim, vlažnim zimama i toplim, suvim letima.

Snežne padavine se javljaju svake godine u planinama i severnim delovima, a kratkotrajne snežne padavine nisu nepoznate ni u nižim južnim oblastima. Ako putujete u Atinu, predlažemo vam posetu oko Nove godine, jer tada je klima izuzetno prijatna.

Grčka (Ellas) je najjužnija država na Balkanskom poluostrvu. Graniči se sa svih strana, osim sa severa, morem: Jonskim, Egejskim i Sredozemnim.

Prirodne odlike: obala je veoma razuđena, mnogobrojna ostrva, poluostrva i zalivi. Najveći je Korintski, koji sa Patraskim i Saronskim odvaja Peloponez od ostale Grčke, čija je međusobna veza uzanim Korintskim zemljouzom presečena Korintskim kanalom. Drugo veče poluostrvo je Halkidiki u severnom delu zemlje.

Važnija ostrva u Grčkoj: najveće je Krit, zatim Evbeja, ostala Kikladi (Naksos, Paros, Andros i dr.), Severni Sporadi, Skiros i dr. Južni Sporadi s Dodekanezom (Rodos i dr.), Samos, Hios, Lezbos (Mitilena), Lemnos, Tasos, Jonska ostrva (ostrvo Krf, Levkas, ostrvo Kefalonija, Itaka, ostrvo Zakintos i dr.).

Planine zahvataju oko 80 % teritorije: Olimp [2 911 m], Pind [2 637 m], Parnas, Tajget i dr. U istočnom i severoistočnom delu su mestimično plodne kotline i ravnica u primorju. Tu su česti zemljotresi.

Glavne reke u Grčkoj su: donji tokovi Vardara, Strume, Meste, Marice, zatim Bistrica, Salamvrija i dr. Što se tiče hidroenergije, tu su jezera: Ostrovsko, Bešićko, Kostursko, Janjinsko, Fenejsko, delovi Prespanskog i Dojranskog i dr.

Rekordne vrednosti temperature Grčke. Najniža minimalna temperatura je −27.8 °C izmerena u Ptolemaidi. Najveća maksimalna temperature ikad je 48.0 °C, mesto Elefsina. Klima Grčke je sredozemna sa zimskim padavinama (srednja januarska temperatura 4-11 stepeni C, julska 24-28 stepeni C) sem u unutrašnjosti i na planinama. Biljni svet je mediteranski, naročito na ostrvima i u primorju.

Napomeni da svi koji planiraju u Grčku, više ne moraju da posete Ambasadu Grčke u Srbiji zbog viza. Vize više ne trebaju za Grčku.

Prognoza za leto: maj, jun, jul i avgust u Grčkoj

Spomenimo i nekoliko statističkih vrednosti temperature u maju, junu, julu i avgustu, tj. za turističke mesece. U petom mesecu, tj. maju prosečna temperatura je oko 20 stepeni C, u Junu skače na prosek od 25C, Julu ide do čak 27C, a Avgustu otprilike zadržava vrednost između 26 i 27C, što zavisi na referentnu tačku, tj. da li merite u Atini, Solunu, Kritu, Krfu ili Rodosu.Mereno u sunčanim satima po danu brojke izgledaju ovako. Maj ima oko 9.5 sati pod suncem, jun oko 11, Jul i do 12 časova dnevno, a u avgustu se broj sati pod suncem vraća na 11. Tačnost je zasnovana na preuzimanju podataka sa web servisa.

Pogledajte vremensku prognozu najvećih gradova i turističkih mesta u Grčkoj!

Planirajte svoje vreme sa tačnom vremenskom prognozom za Grčku!

Povežimo se!

Korisno:

Podelite informacije o vremenu: