Evropa

Ravena – vizantijski grad Italije

Panorama Ravene
Panorama Ravene

Nema boljeg meseca od Aprila za priču o gradovima Italije. Posle priče o Đenovi, vodimo vas u novi grad, Ravenu.

Ravena je grad u regiji Emilio-Romagna u severoistočnoj Italiji.

To je grad sa dugom istorijom. Prve naseobine, na ovom tada močvarnom zemljištu nastale su u praistoriji. Naseljavali su je Umbri, Etrurci,  Grci, Gali…

Smestena na Jadranskoj obali Ravena je bila značajna luka koja je kontrolisala trgovinu izmedju istoka i zapada. Bila je u V i VI veku prestonica Zapadnog Rimskog Carstva, pa prestoca Ostrogotskog kraljevstva, pa sedište Vizantijske vlasti u Italiji. U VIII veku je na kratko zauzimaju Langobardi, pa ulazi u sastav Papske države. U XV veku je u sastavu Mletačke republike. Nakon propasti mletačke republike Ravena postaje deo Papske države, a od 1861.deo ujedinjene Kraljevine Italije.

Teodorikov mauzolej
Teodorikov mauzolej. Monumentalna grobnica ostrogotskog vladara Teodorika Velikog

Današnja Ravena je grad koji se ponosi svojom slavnom i dugom istorijom, raznolikošću kultura koje su ostavile svoje spomenike.

Na prvi pogled Ravena liči na druge italijanske srednjevekovne gradove – sa starim ulicama i zgradama, prodavnicama, malim mirnim trgovima. Vizantijske kupole njenih crkava ukazuju na njeno istočno nasledje.

Evropska prestonica mozaika

Iako mozaik kao oblik umetnosti nije nastao u Raveni, Ravena je Evropska prestonica mozaika. Mozaik je u Raveni našao svoj poseban izraz i stil u mešavini simbolike i realizma, rimskog i vizantijskog uticaja. U okviru svojih drevnih zidina Ravena čuva najbogatije nasleđe mozaika, od kojih većina datiraju iz V i VI veka. Iz tog razloga ranohrišćanske i vizantijske crkve i krstionice, priznate su kao deo svetske baštine UNESCO.

Mozaik imperatora Justinijana
Mozaik imperatora Justinijana

Najlepše mozaike videćete u Battistero degli Ariani, Battistero Neoniano, Capella Arcivescovile, Basilica di San Vitale, Sant’Apollinare in Classe, Basilica di Sant’Apollinare Nuovo i u Mauzoleju Gale Placidije.

Mausoleum Gala Placidia
Mausoleum Gala Placidia u tipičnoj arhitekturi ranohrišćanskih bazilika

Tradicija mozaika u Raveni se zadržala do danas. Ravena i danas ima radionice i škole mozaika.

Basilika di San Vitale, enterijer
Basilika di San Vitale, enterijer

Ravena je rimska, gotska, srednjovekovna, mletačka i savremena, gostoljubiva i romantična.

U Ravenu Lorda Bajrona dovela je ljubav prema Teresi Guiccioli. U Raveni Lord je napisao Don Žuana i Ravenski dnevnik. Takodje su ovim gradom bili inspirisani Oskar Vajld i Herman Hese. Ostavili su poemu i pesme o Raveni.

 

Letovališta u Raveni

Na obali provincije Ravena, na samo par kilometara od centra grada, postoji par letovališta sa dugim i širokim peščanim plažama, koja mogu da pruže sve što je potrebno za ugodan i prijatan odmor. To su: Marina Romea, Porto Corsini, Marina di Ravenna, Punta Marina, Lido Adriano, Lido di Dante.

Turističke organizacije koje organizuju putovanja za Rimini i San Marino, Veneciju, uvrste i Ravenu. Ali boravak u Raveni se svede na panoramno razgledanje Ravene iz autobusa, pauze od dva sata i eventualno obilazak Danteovog groba. Nedovoljno vremena za upoznavanje grada koji ima tako mnogo da pokaže.

Šetnja ulicama Ravene
Šetnja ulicama Ravene po starom gradu

Ravena je pravi grad za City break odmor. Još ako se iskombinuje sa San Marinom i Bolonjom predstavlja putovanje za pamćenje.Glavni urednik TT Group

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: