Evropa

Ravena – vizantijski grad Italije

Nema boljeg meseca od Aprila za priču o gradovima Italije. Posle priče o Đenovi, vodimo vas u novi grad, Ravenu.

Ravena je grad u regiji Emilio-Romagna u severoistočnoj Italiji.

To je grad sa dugom istorijom. Prve naseobine, na ovom tada močvarnom zemljištu nastale su u praistoriji. Naseljavali su je Umbri, Etrurci,  Grci, Gali…

Smestena na Jadranskoj obali Ravena je bila značajna luka koja je kontrolisala trgovinu izmedju istoka i zapada. Bila je u V i VI veku prestonica Zapadnog Rimskog Carstva, pa prestoca Ostrogotskog kraljevstva, pa sedište Vizantijske vlasti u Italiji. U VIII veku je na kratko zauzimaju Langobardi, pa ulazi u sastav Papske države. U XV veku je u sastavu Mletačke republike. Nakon propasti mletačke republike Ravena postaje deo Papske države, a od 1861.deo ujedinjene Kraljevine Italije.

Današnja Ravena je grad koji se ponosi svojom slavnom i dugom istorijom, raznolikošću kultura koje su ostavile svoje spomenike.

Na prvi pogled Ravena liči na druge italijanske srednjevekovne gradove – sa starim ulicama i zgradama, prodavnicama, malim mirnim trgovima. Vizantijske kupole njenih crkava ukazuju na njeno istočno nasledje.

Evropska prestonica mozaika

Iako mozaik kao oblik umetnosti nije nastao u Raveni, Ravena je Evropska prestonica mozaika. Mozaik je u Raveni našao svoj poseban izraz i stil u mešavini simbolike i realizma, rimskog i vizantijskog uticaja. U okviru svojih drevnih zidina Ravena čuva najbogatije nasleđe mozaika, od kojih većina datiraju iz V i VI veka. Iz tog razloga ranohrišćanske i vizantijske crkve i krstionice, priznate su kao deo svetske baštine UNESCO.

Najlepše mozaike videćete u Battistero degli Ariani, Battistero Neoniano, Capella Arcivescovile, Basilica di San Vitale, Sant’Apollinare in Classe, Basilica di Sant’Apollinare Nuovo i u Mauzoleju Gale Placidije.

Tradicija mozaika u Raveni se zadržala do danas. Ravena i danas ima radionice i škole mozaika.

Ravena je rimska, gotska, srednjovekovna, mletačka i savremena, gostoljubiva i romantična.

U Ravenu Lorda Bajrona dovela je ljubav prema Teresi Guiccioli. U Raveni Lord je napisao Don Žuana i Ravenski dnevnik. Takodje su ovim gradom bili inspirisani Oskar Vajld i Herman Hese. Ostavili su poemu i pesme o Raveni.

Letovališta u Raveni

Na obali provincije Ravena, na samo par kilometara od centra grada, postoji par letovališta sa dugim i širokim peščanim plažama, koja mogu da pruže sve što je potrebno za ugodan i prijatan odmor. To su: Marina Romea, Porto Corsini, Marina di Ravenna, Punta Marina, Lido Adriano, Lido di Dante.

Turističke organizacije koje organizuju putovanja za Rimini i San Marino, Veneciju, uvrste i Ravenu. Ali boravak u Raveni se svede na panoramno razgledanje Ravene iz autobusa, pauze od dva sata i eventualno obilazak Danteovog groba. Nedovoljno vremena za upoznavanje grada koji ima tako mnogo da pokaže.

Ravena je pravi grad za City break odmor. Još ako se iskombinuje sa San Marinom i Bolonjom predstavlja putovanje za pamćenje.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: