TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia


Istanbul
Istanbul


Atina
Atina
Ohridsko jezero
Ohrid

Bledsko jezero i grad Bled
Bled


Letovanje u Turskoj
Vremenska
prognoza za Rim

Piše: Jasmina

Vatikan i njegovi muzeji


 

Sveti Petar

Po količini uticaja, predrasuda, mistike i spletki Vatikan je i dalje najzagonetnije mesto i uvek aktuelna enigma na evropskom tlu.

Ovde se krojila istorija, prekrajale mape, odličivalo o sudbinama malih i velikih naroda, ovde se oblikovao svet. Mesto iz koga izviru sve teorije zavera, mesto koje je uticalo na formiranje, ali i stopiranje svake velike odluke i ideje.

Danas se u Vatikanu snimaju dokumentarci, trileri, pišu bestseleri, smenjuju horde turista iz časa u čas. Za one koji već nisu bili, eto prilike da zakorače bar za trenutak u epicentar moći katoličke imperije.

Lateranskim ugovorom zaključenim sa Italijom 1929. godine formirana je grad država Vatikan, a papa Pije XI se formalno odrekao ostataka Papske države.

Ova država je suverena teritorija Svete stolice i subjekt međunarodnog prava. Vatikan je najmanja drzava u Evropi, a svi znamo da se nalazi u okviru glavnog grada Italije - Rima. Poseduje sve elemente državnosti: zastavu, grb, poštanske markice, svoju banku, sud, gardu, policiju, zatvor, radio stanicu, novine, železničku stanicu.

Sam Vatikan ima oko 1000 stanovnika, dok oko 500 ljudi radi u gradu, a stanuju izvan zidina Vatikana. Na čelu Vatikanske države se nalazi papa, poglavar Rimokatoličke crkve. Naziv je dobio po rimskom brdu Monte Vaticano, na kome je smeštena Vatikanska država. Mapu Vatikana možete pogledati ovde, da bi ste stekli vizuelni utisak o veličini, zanmenitostima i rasporedu dole opisanih destinacija.

Panorama Vatikana
Panorama Vatikana, kliknite za veću sliku

Pa krenimo redom. Bazilika Svetog Petra je najistaknutija građevina u Vatikanu. Ona je ujedno jedno od najsvetijih mesta hrišćanstva, jer se u njoj nalazi grobnica Sv.Petra.


Bazilika Svetog Petra
Bazilika Svetog Petra

Izgradjena je u XV i XVI veku, na mestu starohrišćanske bazilike Svetog Petra koju je izgradio car Konstantin. Baziliku je projektovao italijanski graditelj i slikar Bramante. Izgradnji bazilike doprineo je genijalni Mikelanđelo sa svojim idejnim rešenjem kupole bazilike.

Završne radove na bazilici i Trgu Svetog Petra izveo je Bernini. Njegova ideja je postavljanje kolonada kao raširenih ruku koje grle Trg Svetog Petra. Кolonadu ukrašava 140 kipova svetaca. Kipove svetaca uz pomoć svojih učenika izradio je Bernini. Na sredini trga postavljen je obelisk visok 25 metara, koji potiče iz Egipta. Sa leve i desne strane obeliska su 2 fontane koje se savršeno uklapaju sa prostranim trgom.

Trg Svetog PetraKip Isusa Hristosa
Pogled na Trg Svetog Petra, Kip Isusa sa Svetim Jovanom Kristiteljem i Svetim Andrijom

Berninijeva GlorijaMikelanđelova Pijeta
Berninijeva Glorija i Mikelanđelova Pijeta

Ulaz u baziliku čine petoro vrata: Vrata smrti, Bronzana vrata, Sveta vrata, Vrata dobra i zla i Vrata svetih sakramenata. Iznad glavnog ulaza je Loža blagoslova, mesto odakle se proglašava izbor novog pape i odakle papa daje svoj blagoslov Urbi et orbi (gradu Rimu i celom svetu).

Kada udjemo u baziliku, unutrašnjost bazilike iznenadiće nas svojom prostarnošću. Središnji deo bazilike dugačak je 186m, a visok 46m. Bazilikom dominira Berninijev Bronzani baldahin iznad Glavnog oltara, visok 29m. Glavni oltar se izdiže iznad groba Svetog Petra. Iznad baldahina je veličanstvena kupola bazilike. Kroz baldahin pogled vam privlači Glorija, Berninijevo scenografsko delo od pozlaćene bronze.

U bazilici se nalazi Mikelanđelova Pijeta (Bogorodica koja drži Isusa), zaštićenu staklom. Prolazeći bazilikom shvatate da je svaki kip, slika, detalj umetničko delo i da je svaki papa želeo da doprinese ulepšavanju i uveličavanju ovog mesta.

Vatikanski muzejSpiralne Stepenice
Vatikanski muzej i spiralne stepenice

Činjenica je da Vatikanski muzej čine mnogobrojne raskošne prostorije u kojima su smeštena mnoga remek dela koje su pape sakupljale vekovima. Od renesanse do današnjih dana nije bilo velikog umetnika koji u ovim prostorijama nije ostavio traga.

Ako provedete dovoljno vremena pred ovim remek delima, dešavaju se zanimljiva lutanja misli, freske počinju da dobijaju treću dimenziju, obuzima vas neki osećaj blaženstva i prijatnosti. Pod pritiskom ogromne lepote nije jednostavno kretanje, pa evo šta se sve mora proći da bi se došlo do jednog od najvećih umetničkih remek dela naše civilizacije.

Put do Sikstinske kapele vodi nas kroz različite dvorane muzeja: egipatski, etrurski muzej, galeriju sa životinjama izradjenim u mermeru i alabasteru, galeriju kipova, galeriju poprsja, galeriju tapiserija, kartografski muzej, Rafaelove sobe. I najzad, Sikstinska kapela.

Galerija Kipovakartografski muzej
Galerija kipova i kartografski muzej

Sikstinska kapela je sagrađena krajem XV veka po nalogu pape Siksta IV. Papa je poverio oslikavanje kapele najboljim slikarima njegovog doba: Perudjinu i Batočeliju. Oni paralelno oslikavaju prizore iz Starog i Novog zaveta na zidovima sa leve i desne strane oltara. Mikelanđelo kao mladić započinje sa oslikavanjem tavanice Sikstinske kapele. Na tavanici u složenu sliku, pomalo geometrijski podeljenu, uklopio je niz slika sa Pričama o postanku, koje se hronolškim redom nižu od Glavnog oltara prema zidu glavnog ulaza. U poznijem dobu slika na zidu iznad glavnog oltara Poslednji sud.

Stvaranje AdamaPoslednji Sud
Stvaranje Adama i Poslednji sud, freske u Sikstinskoj kapeli

Sikstinska kapela je mesto gde posle smrti pape Kanklav vrši izbor njegovog naslednika. Da se vrši izbor i da je izvršen izbor naslednika objavljuje se spoljašnjem svetu dimom. Crni dim iz dimnjaka kapele označava zasedanje Kanklava, a beli dim da je izbor pape završen.

Sikstinska kapelaSikstinska kapela
Detalji iz Sikstinske kapele

Vatikanska pinakoteka smeštena je u nekoliko dvorana. Tu su izložene slike Đota i Đotovaca, Peruđina i Umbrijske škole, Rafaelova dvorana, Karavađa…


Kažu da Vatikanska biblioteka obuhvata dokumente neprocenjive vrednosti iz vremena od 756.godine. Ima više od 80 kilometara polica sa takvim dokumentima. Naučnici u saradnji sa sveštenstvom spremaju nove radove i istraživanja, pa videćemo šta je sledeće iznenađenje. Posle četiri sata razgledanja Vatikanskih muzeja, izgubili smo svaku želju za ulaskom u biblikoteku.

Iz muzeja je moguće izaći u dva prelepa Vatikanska parka. U Vatikanskom muzeju su čak i stepenice umetničko delo.

Po mojoj proceni Vatikanski muzeji i bazilika dnevno prime nekoliko hiljada turista iz celog sveta. Bez obzira na nacionalnost i religiju kojoj pripadaju, poseta Vatikanu ispunjuje i produhovljuje. Pruža vam priliku da doživite savršenu, apsolutnu i večnu lepotu ovog mesta.

Na kraju ostaje samo da vam predložimo da putopis o putovanju u Rim pogledate ovde, a o detaljima možemo nastaviti na forumskoj disusiji o Rimu, jer kao što je već rečeno, svi putevi vode u Rim!

 


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.