TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia

 


Istanbul
Istanbul

Soko banja smestaj
Soko banja

Justinijana Prima

Felix Romuliana
Gamzigrad

  


Piše: Jasmina

Vršac za vikend 

Vršac Banatski gradić, na samo sat vremena dobre vožnje od Beograda, idelano je mestašce za jedan novi, drugačiji i zanimljivi vikend. Ovoga puta vodimo vas u Vršac.

Rodno je mesto Jovana Sterije Popovića i Paje Jovanovića.

Smešten je u ravnici u podnožju Vršačkih planina, na jugoistočnom obodu Panonske nizije. Grad ovakav kakav je danas, nastao je spajanjem starog srpskog i nemačkog Vršca 1794. godine.

Kroz istoriju u Vršcu su se smenjivali ugarski i srpski vladari, 160 godina je bio pod Turcima, bio je u sastavu Tamiškog Banata sa sedištem u Temišvaru, od 1817.godine dobio je status slobodnog kraljevskog grada u Austrougarskoj. Kroz istoriju bio je naseljevan kolonistima-vinogradarima iz Nemačke i Italije, као i Srbima i Cincarima, koji su se bavili zanatstvom i trgovinom.

Poslednja kolonizacija desila se po završetku drugog svetskog rata. Vršac je danas jedna višenacionalna i multikulturalna sredina.

Vršačka kulaVršačka kula, manastir Mesić i grožđe su tri simbola grada Vršca. Vršac još zovu i „grad pod kulom“. Vršačka kula je nastala u prvoj polovini XV veka.

Smatra se da ju je podigao Đurađ Branković za odbranu grada od Turaka, u godinama posle pada Smedereva. Vršački zamak kula se nalazi na 399m nadmorske visine.

Manastir Mesić je posvećen Sv. Jovanu Krstitelju. Мanastir је izgradjen u XVI veku. Podseća na raško-moravski stil gradnje.

Nalazi se na oko 10 km od grada. Već početkom XV veka Vršac sa okolnim selima bio je poznat po vinima. Vrščani rado napominju i činjenicu da se na dvoru ugarskog kralja Vladislava za bure vršačkog vina plaćao 10 i po dukata.

Manastir Mesić
Manastir Mesić

Vršac je okružen vinogradima. Gudurički put je deo puta vina. On vodi prema Gudurici, selu sa najviše vinskih podruma. Na vršačkom bregu kod Kapele svetog križa nalazi se vidikovac sa klupicama i popločanim šetalištem.

Vršački breg ima tačno označene planinarske staze, mesta za paraglajding, biciklističke staze i Planinarski dom. I ove sunčane, a oštre, novembarske subote, na bregu je bilo šetača.

Turistički video klip:

Vršac je danas lep mali grad sa širokim ulicama i puno trgova. On ima ulicu tzv. Dvorska u kojoj se nalazi Vladičanski dvor. Preko puta dvora je pravoslavna Saborna crkva. Rimokatolička katedrala, posvećena Sv. Gerhartu, najveća je katedrala na prosturu Srbije. Podignuta je u drugoj polovini XIX veka. Zajedno sa Sabornom crkvom predstavlja najupečatljivije građevine Vršca. Na prvi pogled zapazićete da ovaj grad vodi računa o starim zgradama. Povremeno bojenje fasada omogućuje ovim zgradama da se istaknu u svojoj lepoti. Građevina atraktivnog izgleda svakako je i rumunska pravoslavna crkva.

Zgrada Opštine Rumunska crkva
Zgrada opštine i rumunska pravoslavna crkva

U Vršcu se nalazi sportska dvorana „Milenijum“. Krajem novembra Vrščani su se uveliko pripremali za predstojeće prvenstvo u rukometu.

Vila BregVila breg je hotel sa pet zvezdica sa Wellnes spa centrom koji sadrži sledeće: bazen, dva đakuzi bazena, saunu, tursko kupatilo, teretanu.

Smeštaj izuzetno dobar, sobe prostrane sa velikim kupatilima, sa terasama i prelepim pogledom na Vršac. Spa centar je otvoren do 10 uveče.

Osoblje је nenametljivo. Hotel zaista isijava otmenošću i kvalitetom. Nažalost, ovaj hotel je većini gradjana nedostupan zbog svojih visokih cena. Smeštaj sa 60% popusta smo obezbedili preko sajta Kolektiva.

Po preporuci meštana večerali smo u Pizeriji iznad Vile breg, a ručali u restoranu Kim na Guduričkom putu. Toplo ih preporučujemo dalje.

Na žalost, samo jedan kratki zimski dan smo imali  za obilazak Vršca i okoline. Medjutim, i on je dovoljan da poželite da ovde dodjete kad se sve zazeleni u proleće i naravno na Grožđebal u trećoj nedelji septembra.

Pogledajte i jednu zanimljivu diskusiju o Vršcu - gradu vina na putovanja forumu, a ugodno putovanje želimo vam sa vremenskom prognozom za Vršac!


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.