Balkan

Arheološki muzej Tasosa

Posle obimne reportaža iz arheološkog muzeja Soluna , pa Akropoljskog muzeja u Atini na redu je još jedna nova reportaža iz antičkog sveta. Sezona letovanja je u jeku, pa za sve koji su izabrali ostrvo Tasos, evo simpatične teme koja će ih okuražiti na putovanje ka ovoj destinaciji.

Arheološki muzej Tasos
Arheološki muzej Tasos

Na forumskoj diskusiji možete pogledati puno slika sa Tasosa, a u ovoj predstavićemo jedan od simbola ovog ostrva, arheološki muzej Tasosa koji se nalazi u Limenasu.

Sama reč Tasos potiče verovatno od imena sina Posjedina, helenskog Boga mora,  koji se po predanjima zvao Tasos. Iz tadašnjih vremena kada su pagani koračali ovim ostrvom, večina eksponata u ovom muzeju i potiče. Prosečna starost izloženih artefakta je 3-5 vekova pre nove ere.

Mladić sa ovnom
Mladić sa ovnom

Sinonim, odnosno najpoznatiji objekat muzeja je mladić sa ovnom, visok negde oko 3 metara. Osim njega možete videti još puno relikvija paganske civilizacije karakterističnih za to doba, poput sarkofaga, obrednih stubova, kipova, statua bogova i tako dalje.

U pitanju je ogromna postavka, odlično sortirana sa hiljade antikviteta. Fotografisanje je dozvoljeno, a postoji i solidna ponuda suvenira, brošura i knjiga na temu istorije umetnosti ovog podnevlja.

Karakteristične su postavke iz praistorije, prikazane na donjoj slici,

Praistorijska zbirka
Praistorijska zbirka
Praistorijski alati
Praistorijski alati

Postavka iz Helenističkog perioda gde se vide i Grčki i Rimski velikani.

Helenistiički period
Helenistiički period
Reljefi
Reljefi

A posebnu draž su ostavile fotografije na kojima su prikazani radovi prilikom arheoloških iskopavanja, kao na primer slika dole.

Iskopavanje spomenika
Iskopavanje spomenika

Radno vreme arheološkog muzeja u Limenasu

Muzej je otvoren svakim radnim danom uključujući i vikend od 10:00 do 18:00. Slobodni dan je ponedeljakom kada posluju po skraćenom radnom vremenu. Verujemo da ovaj deo Grčke nije pod štarkom, pa nećete imati neprijatnosti tipa zatvoreno. Cena karte u trenutku naše posete bila je 3 Eura.

Mozaik u Lapidarijumu
Mozaik u lapidarijumu oko muzeja

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: