Azija

Antakija – grad na krajnjem jugu Turske

Turski grad
Fotografija je preuzeta sa pixabay.com

Vodili smo vas u najveće gradove i atrakcije Turske: u Istanbul, Ankaru, Efes, Kapadokiju… U ovom putopisu, Jelena Tasić, ispričaće priču o jednom manje poznatom, al ne i manje zanimljivom gradiću na krajnjem jugu Turske. Reč je o Antakiji.

Priča o sedam antičkih crkava uvešće vas detaljno u činjenice zašto je ovaj deo današnje Turske imao veliki uticaj na ranohrišćansku ideju. U tom smislu, Antakija je mesto na kome je prvi put upotrebljen izraz “Hrišćani”. Pored toga, ovde se uklesana u pećini nalazi najstarija hrišćanska crkva na svetu. Nadam se, sasvim dovoljno da krenemo zajedno kroz ovu priču. Krećemo.

Mapa Antakije

Antakija ima skoro pola miliona stanovnika i predstavlja važnu stratešku tačka i “prozor” ka Bliskom Istoku – ovo je tranzitno mesto za dalja putovanja prema Siriji, Jordanu… Od granice sa Sirijom je udaljena 19 km.

Na mapi to izgleda ovako:

Glavni grad regije je Hataj kroz koje ćete verovatno proći ako se uputite putem Bliskog Istoka.
U trenutku pisanja (septembar 2014) umanjen je tranzitni turistički potencijal zbog sukoba u susednoj Siriji, a iz istog razloga se povećava vojno-strateški značaj. Kada se situacija bude smirila, a nadam se što pre, imajte na umu da se odavde prilično lako može stići do najstarijeg grada na svetu, Damaska.

Drevna Antiohija – sudar vera i civilizacija

Ako ste ljubitelj egzotičnih destinacija, zbog neverovatne istorije i sudara vera i civilizacija, ovo je mesto koje vredi posetiti jednog dana. Antički naziv (koga se verovatno sećate iz srednje škole) je “Antiohija”.

Pored Rima i Aleksandrije, ovo je bio treći najveći grad u Rimskom carstvu. Za one koji su pak manje ljubitelji istorije, a više ljubitelji sapunica ovo je mesto gde je snimljena serija Asi.

Kako doći do Antakije?

Od Istanbula do Antakije možete ići autobusom sa Otogar autobuske stanice (cena karte je 30 EUR). Napomenula bih da Antakija takođe ima i svoj aerodrom. Preporučujem da za transport od aerodroma do samog grada koristite autobuse Havatas – državni prevoznik, pouzdan i profesionalan (šest puta jeftiniji u odnosu na taksiste koji čekaju isped aerodroma).

Moj prvi susret sa Orijentom

Svog prvog dana u Antakiji se vrlo jasno sećam. Nikada ranije nisam bila u ovim krajevima tako da me je Orijent impresionirao svojim punim sjajem: mnogo ljudi, mnogo gužve, mnogo života, mnogo „nenašminkanih” turističkih situacija, što je verujem i najbolji način da otkrijete (ili se barem približite) srži neke zemlje.

Kao što obično biva najinteresantniji je stari deo grada, u kome ubrzanim tempom u starim antakijskim kućama niču restorani i kafei zbog sve većeg prisustva stranaca (eto ideje za investiranje – trenutno su te kuće relativno povoljne).

Pored specifične kuhinje i specijaliteta tu su i nargile. U centralnom delu grada je pijaca za koju je karakteristično cenkanje.

Kulinarski specijaliteti u ovom delu sveta po meni su fantastični. Ima toliko puno toga i toliko toga lepog i različitog u odnosu na Srbiju (i u odnosu na druge kuhinje koje su nama poznate) I maltene samo zbog tog spleta ukusa I boja dobro je ako se nekad zadesite u ovom delu sveta.  Kada prolazite kroz neki restorančić na ulici videćete kako gostima donose tanjiriće sa listićima nane – Turci ih žvaću pre obroka.

Najbolju kanafu (künefe – kolač sa sirom i kadaifom) u Turskoj možete jesti upravo u Antakiji.

Regija Hataj čuvena je po proizvodnji posebnog elastičnog sira. Možete probati humus, sve moguće vrste kebaba I specifičan slani jogurt. Ima mnogo poslastičarnica sa baklavama, kolači se jedu brzo i na licu mesta, a često su začinjeni pistaćima.

Vrlo popularan napitak koji se zaista pije svuda jeste čaj (crni) koji se pije iz specifičnih staklenih čašica. U ovod delu Turske čaj je češći napitak u odnosu na kafu.

Zbog povoljne klime voće je ovde zaista sjajno. Evo sličice jednog voćnog bara iz Antakije gde po vrlo pristojnim cenama prodaju prave direktno ceđene voćne sokove.

Ovo je meni genijalan koncept i šteta što nema više takvih pristupačnih radnjica kod nas.

Šoping u Antakiji

Jedan moj kolega, dolazivši u Antakiju, poneo je kofer sa garderobom od 30 kg. Ovde ga je dočekalo iznenađenje u vidu velikog broja radnji i ogromnog shopping centra sa svim svetskim brendovima I povoljnim cenama.

Iz tog ugla, Antakija je takođe dobro mesto za shopping pa nemojte brinuti ako niste poneli baš sve. Cene u restoranima i cene prehrambenih namirnica u supermarketima generalno slične su kao u Srbiji.

Znamenitosti Antakije

Mesto koje vredi posetiti je i Arheološki muzej. Ovde se nalazi druga najveća postavka mozaika na svetu, a impresivan je i čuveni Antakijski sarkofag.

U drugom veku nove ere, za vreme vladavine rimskog imperatora Hadrijana, u Antiohiji su bili “moderni” podovi u obliku mozaika – neki od njih prikazuju različitie realistične likove dok su neki samo geometrijske šare.

U šestom veku su ovu podovi od mozaika razrušeni zbog zemljotresa. Restaurirani su početkom dvadesetog veka. Imajući u vidu period iz koga potiču, očuvanost ovih mozaika zaista je neverovatna.

U jednoj od pećina u okolini Antakije nalazi se najstarija hrišćanska crkva na svetu koju je, po predanju, iskopao lično apostol Petar.  Odavde se hrišćanstvo širilo dalje po svetu.  Bogomolja se zapravo nalazi u pećini dok su spoljnu fasadu napravili krstaši u drugom veku nove ere.  Crkva je obnovljena u 19-tom veku.

Nazar ili fatimino oko

U mnogim restoranima i kućama videćete na zidu karakteristični plavi simbol koji štiti protiv uroka – nazar ili fatimino oko.

Posebno ga nose deca i žene, a veruje se da štiti od “uročljivih ili zlih očiju”. Ovo je popularan turistički suvenir u zemljama Bliskog Istoka, a verujem da ste ga viđali i u Grčkoj.

“Zlo oko” je često momenat u simbolici i mitologiji Bliskog Istoka, jedan od antakijskih mozaika (koji je takođe izložen u pomenutom Arheološkom muzeju) upravo prikazuje borbu protiv zlog oka:

Antakija je, kao što rekoh, više tranzitna tačka, a tek za retke entuzijaste turističko mesto samo po sebi.

Za par dana boravka ovde se stvarno mnogo nauči o istoriji, aktuelnoj politici, jednim drugačijim pogledom na svet.

Još jedan utisak iznenađenja

Po meni to ovom mestu ima poseban šmek – ovde nema komercijalizovanih “caka” za turiste, doživljaji i utisci su autentični i imate mogućnost da doživite Bliski istok na pravi način. Imala sam priliku da upoznam sjajno vaspitane i profesionalne Turke i Sirijce.

To su mladi vredni ljudi koji sjajno barataju kompjuterima i novim tehnologijama. Slušaju hard rok i zahvaljujući Internetu su u svakom smislu deo 21-og veka. Ukratko, mnogo toga što ne biste očekivali na osnovu nekih turskih serija i predrasuda koje inače imamo.

Utisak iznenađenja je kad primetite da većina njih poseduje specifično patrijarhalno vaspitanje koje više ne postoji kod nas. Ako zanemarimo ekstreme (što podrazumeva da neke od žena u ovom delu sveta prikrivaju telo i lice hidžabima, burkama itd),  ja sam od turskog patrijarhalnog vaspitanja videla samo ono najbolje (u načinu ophođenja prema ljudima, poštovanju prema starijima itd). Svi su bili vrlo ljubazni prema meni.

I za kraj

Današnja Antakija izgrađena je na slojevima istorije koji se otkrivaju korak po korak. Antakija nije mesto koje će zadovoljiti potrebe prosečnog “mainstream” turiste, ali ako volite istoriju, egzotična putovanja i imate istraživači duh, upišite u svoje turističke planove i ovo mesto.

Značaj ovog na prvi pogled prosečnog Turskog grada je sa aspekta istorije, kulture, religije, pa i politike, zaista neverovatan.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: