Kulturni ćošak

Rođendanske tradicije širom sveta i šta im je zajedničko

Rođendanske proslave za mnoge od nas predstavljaju važne dane u godini, koje proslavljamo u krugu porodice, sa prijateljima ili priređivanjem velike žurke. Tradicija proslave rođendana datira od davnina, i za ovaj događaj se vezuju mnogi običaji, koji se neretko u različitim zemljama obeležavaju drugačije.

U nastavku teksta pročitajte kako je nastala rođendanska tradicija, kao i na koji način se rođendani obeležavaju širom sveta.

Rođendansko darivanje – važan segment svih rođendanskih proslava

Simbolika rođendanskog darivanja potiče od davnina, a o značaju ovog segmenta rođendanskih proslava i drugih praznika, govori i interesovanje psihologa za tu temu. Poznati psiholozi iz čitavog sveta bavili su se istraživanjem ljudskog mozga prilikom odabira poklona, ali i reakcijama ljudi kada primaju poklone.

Danas je darivanje pre svega uslovljeno socijalnom statusim, kulturom određenog naroda, ali i ekonomskim statusom osobe koja poklanja i prima poklone. Prema pojedinim istraživanjima, prvo darivanje rođendanskih poklona beleži se u Persiji, Antičkoj Grčkoj i Rimskom carstvu

Kada govorimo o hrišćanstvu i poklonima, važno je pomenuti priču o Tri mudraca koja su darovala tri dara Isusu – tamjan, smirnu i zlato. Naravno, poklanjanje nekada ne može se uporediti sa ovim što danas znamo i biramo kao poklone za najmilije.

Može se reći da je svaka nacija vremenom razvila svoju tradiciju rođendanskog darivanja. Primera radi, u Italiji se praktikuje da se pokloni otvore odmah nakon primanja, pred svim gostima, za razliku od Tajlanda, gde se to smatra nekulturnim. 

Takođe, ukoliko se nađete u Japanu, od vas se očekuje da uložite poseban trud u pakovanje poklona, dok se u Indiji pokloni nikako ne daruju levom rukom.

Pokloni za drage osobe – jedinstven način iskazivanja pažnje

Tradicije koje smo pomenuli negde su se zadržale, a prednost 21. veka je da danas nismo uslovljeni i ne moramo dragoj osobi darivati poklone prateći određena pravila. Ono što je zaista važno jeste da uložimo određeni trud, iznenadimo dragu osobu i pokažemo joj znak pažnje.  

Ukoliko birate poklon za devojku, dečka, prijatelja ili roditelje, uvek možete posegnuti za slatkim iznenađenjima, ali i sitnicama koje će vašim najbližima staviti široki osmeh na lice. 

Simbolika rođendanskih proslava širom sveta

Proslava rođendana vuče korene iz drevnog Egipta. Slavio se dan krunisanja faraona, čin za koji su stari Egipćani smatrali da prestavlja ponovno rođenje faraona kao boga. Najstariji zapis o rođendanskoj proslavi faraona datira oko 3000 godina p.n.e. 

Rođendani “običnih” ljudi, tačnije muškaraca, obeležavali su se u Rimskom carstvu, a u periodu cvetanja hrišćanstva proslava rođendana smatrala se paganstvom, te je bila zabranjena. 

Bar Micva i Bat Micva – ceremonija punoletnosti kod Jevreja

Bar Micva predstavlja ceremoniju punoletnosti kod Jevrejskih dečaka, koja se obeležava kad dečak napuni 13. godine, zapravo prve subote nakon datuma rođendana. 

Kada su u pitanju devojčice, obeležava se Bat micva, proglašenje punoletstva devojčica koje su napunile 12 godina. Ova proslava je novijeg datuma i nastala je kao produkt emancipacije žena. Bar micva i Bat micva veoma su važni u Judaizmu, a ceremonija se obeležava proslavom u krugu porodice ili velikim slavljem sa prijateljima i porodicom.

Tradicija nalaže da se deci tada kupuju pokloni, a slavlje je nalik na svadbu, gde se slavljenici nalaze u centru pažnje. 

Sweet sixteen (Slatkih šesnaest) – glamurozna proslava 16. rođendana u Americi i Kanadi

U Sjedinjenjim Američkim Državama, kao i u Kanadi obeležavanje 16. rođendana je vrlo važno, posebno kada su u pitanju proslave rođendana devojčica. Za ovu ceremoniju vezuje se mnoštvo različitih običaja, a zabave su uglavnom raskošne, sa mnoštvom zvanica. 

Proslava protiče uz muziku i ples, a jedan deo večeri rezervisan je za video snimak koji hronološki prikazuje život devojčice od rođenja do 16. rođendana. Pojedini običaji imaju zanimljivu simboliku, kao što je obuvanje cipela. 

Otac, deda ili kum prilazi devojčici koja je na zabavu došla u ravnim cipelama i na dekorativnom jastuku donosi štikle koje ona obuva, te na taj način obeležava prelazak iz devojčice u ženu. 

Takođe, pomenućemo i sličan čin, kada majka svojoj ćerki stavlja tijaru kao simbol ženstvenosti iodrastanja u ženu. Izizev toga, tokom svečane večeri ćerka obavezno ima tradicionalni ples sa ocem. 

Treba da napomenemo još jednu interesantnu tradiciju koja je zajednička za Bar i Bat micve, ali i Quinceanera (Kinsinjera) i “Sweet sixteen” proslave. Kinsinjera je inače zabava kojom devojčice poreklom iz Latinske Amerike proslavljaju 15. rođendan, a ova tradicija vuče korene iz Meksika. 

Dakle, tradicija koja povezuje sve tri vrste ceremonije je paljenje sveća. Slavljenica ili slavljenik daje 16 sveća (u slučaju 16. rođendana) dragim osobama koje se nalaze na zabavi. I u ovoj situaciji postoje pravila po kojem redoslede se sveće daju, a dužnost slavljenika je da kaže poneku lepu reč o svakoj osobi kojoj pruža sveću.

Rođendanska torta i svećice – tradicija koja traje vekovima

Smatra se da je prva rođendanska torta nastala u 15. veku, ali podaci o rođendanskim kolačima pojavljuju se još u staroj Grčkoj. Naime, Grci su boginji Artemidi prinosili kolače, a kako bi prikazali sjaj meseca, palili su sveće i stavljali ih na kolače. 

Kao što smo rekli, u srednjem veku je proslava rođendana na neki način zamrla, te se ponovo vraća u 15. veku, a tada nastaju i razvijaju se mnogobrojne rođendanske tradicije. Paljenje svećica na rođendanskoj torti vezuje se takođe za Nemačku i 18. vek, dok je pevanje rođendanskih pesama započelo u 19. veku. 

Danas se raskošne rođendanske torte mogu naći na proslavama širom sveta, a deo su i ceremonija na proslavama o kojima smo pisali. 

Mogli ste da pročitate da su se zanimljive rođendanske tradicije razvijale od nastanka čovečanstva do danas. S obzirom na to da je svaka kultura zasebno rasla, predlažemo vam da ukoliko planirate selidbu ili putovanje na proslavu rođendana u neku drugu zemlju, dobro proverite kakvi se običaji tamo poštuju. 

Na taj način moći ćete da u potpunosti uživate u proslavi, ali i odaberete adekvatan poklon za slavljenike. 

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: