DESTINACIJE  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE SRBIJE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO VODIČ   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT
Visit_Serbia

Vremenska prognoza za gradove u Srbiji:

Beograd
Čačak
Kikinda
Knjaževac
Kopaonik
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Negotin
Niš
Novi Pazar
Novi Sad
Pančevo
Pirot
Priština
Ruma
Smederevo
Sokobanja
Sremska Mitrovica
Subotica
Užice
Valjevo
Vranje
Vrnjačka Banja
Vršac
Zlatibor
Zrenjanin

Novo:
turistička prognoza


Pratite nas:

Pratite TT Group na twiteru


Vi ste ovde: TT Group >> vremenska prognoza >>


Vremenska prognoza Smederevo


Naša strana vremenska prognoza Smederevo je dobilo modernizovan automatski meteogram sa globalnog Yr meteorološkog giganta. Parametri: padavine, vetar, temperatura se očitavaju u realnom vremenu u opsegu do 48 časova. Smederevo (lat. Smederevo, grč. Сфентером, nem. Semendria, rum. Semendria, mađ. Szendrő, tur. Semendire) je grad u Podunavskom okrugu. Nalazi se na obalama Dunava u severoistočnom delu Srbije. Blizina Dunava utiče da često u gradu duva jaka Košava, a u ovom području caruje tipična kontinentalna klima.

Sačekajte par trenutaka dok se najtačnija prognoza vremena za Smederevo za 7 dana učita.Prognoza u Smederevu za 48 sati

Vremenska prognoza Smederevo za 48 sati

Trenuta video prognoza za danas   

Meteo prikaz za ceo Balkan:Novo na turističkom video vodiču

- Svetlost naših dana - jedna drugačija priča iz Narodne biblioteke
- Najbolje beogradske kafane svih vremena
- Citati Vase Pelagića: narodni učitelj koji je verovao u prirodni lek
- Leto u Budvi: plaže koje čekaju da ih otkrijete
- Letovanje na Krfu – iskustvo, saveti i predlozi


Zanimljivi podaci o Smederevu

Vremenska prognoza SmederevoSrednja godišnja temperatura u gradu je 11,4 °C. Srednja januarska temperatura je tek nešto ispod nule (-0,6 °C), dok julska dostiže prosečnih 21,9 °C. Tokom prolećnih meseci (mart, april i maj) prosečna temperatura iznosi oko 14 stepeni. Tokom jeseni (septembar, oktobar i novembar) prosečna temperatura je 9,6 stepeni. U Smederevu padne oko 650 mm vodenog taloga godišnje. Najviše je padavina u maju (72 mm) i junu (86 mm), a najmanje u februaru (38 mm).

Grad je sa izgradnjom Smederevske tvrđave 1430. postala prestonica Srpske despotovine pošto je Beograd, dotadašnja prestonica, vraćen Ugarskoj 1427. godine. Smederevsku tvrđavu je osnovao tadašnji srpski despot Đurađ Branković. Smederevska tvrđava je tada predstavljala najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi. Saborna crkva u Smederevu.

Postoje mnoga mišljenja o značenju toponima Smederevo. Italijanski istoričar Antonio Bonfini (1427.–1503.) u svome delu Rerum Hungaricarum decades IV cum dimidia navodi da ime Smedereva potiče od Svetog Andreje (Inače, mađarski naziv za Smederevo koji se do danas zadržao u ovom jeziku je Szendrő).

U delu Ohridska arhiepiskopija u početku XI veka Stojan Novaković je napisao: Poznato je poodavno da je Smederevo pokvareno EIS MONTE AUREO, jer je grad podignut na mestu nekadašnjeg rimskog grada Mons Aurea, što u prevodu znači Zlatno Brdo. Ova rimska naseobina zabeležena je na Pojtingerovoj karti koja potiče iz IV veka.

Postoji mišljenje da je toponim Smederevo složenica dve reči : smet i drevo zbog izrazito gustih hrastovih šuma na ovom području.

Toponim Smederevo po nekim izvorima vuče poreklo od srednjovekovnog muškog imena Smender. Mnogi autori smatraju da je poreklo ovog toponima iransko-hazarskog porekla. U prevodu sa iranskog Semender znači krajnja vrata . Upravo tako se zvao i hazarski grad koji se nalazio na jugozapadnoj obali Kaspijskog jezera. Krajem X veka Hazarsko carstvo nestaje i mnogi stanovnici Semendera, bežeći pred najezdom osvajača, uputili su se u naše krajeve, nazivajući svoja nova naselja imenima svojih ranijih prebivališta. Nadamo se da vam se dopadaju novi servisi.Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP 2004-2018, All Rights Reserved.