Vremenska prognoza za Grčku

Vremenska prognoza Asprovalta

Dobrodošli na TT Group vremensku prognozu za Asprovaltu i Stavros!

Parametar Trenutna TT prognoza za Asprovaltu i Stavros
Vreme ažuriranja:
Trenutna temperatura:
Stanje:
Vizuelno:
Subjektivni osećaj:
Pritisak:
Vlažnost:
Tačka rošenja:
Vidljivost:
Vetar:
Podaci za trenutno vreme u Asprovalti i Stavrosu se osvežavaju na svakih sat vremena.

Gradovi u Grčkoj za koje smo obezbedili podatke o vremenskoj prognozi:

Atina Asprovalta Halkidiki Jerisos Kasandra Kavala Kefalonija Krit Krf Lefkada Leptokarija Neos Marmaras Paralija Rodos Solun Tasos Uranopolis Zakintos Temperatura mora Grčke

TT Group meteogram za Asprovaltu i Stavros za 48h

Meteogram za Asprovaltu
Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Grčkoj i Asprovalti.
Ažuriranje meteograma za Asprovaltu vrši se na početku svakog sata.

Važi za 48 sati unapred od aktuelnog trenutka. Na meteogramu možete pratiti intenzitet vetra, pritisak, kretanje temperature, količinu padavina. Da bi učitali nove vrednosti refrešajte ovu stranu. Dođite nam ubrzo po sveže i pre svega tačne informacije!

Dugoročna vremenska prognoza za 10 dana za Asprovaltu i Stavros

 

Dan i
datum
Temp
Min/Max
Pojava
opisno
Pojava
vizuelno
Vetar
brzina
Verovatnoća
padavina
Količina
padavina


Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Grčkoj i Asprovalti.
Klima i turističke informacije Asprovalte i Stavrosa

Asprovalta je smeštena između Stavrosa i Kavale. Brzo se stiže kolima iz Srbije, jeftina je, pa je Srbi masovno obožavaju. Zbog izgradnje novog auto-puta i mreže regionalnih puteva ako putujete noću detaljno proučite poziciju. Svakako, mreža puteva je razgranata i dobra. Vremenska prognoza za Asprovaltu i Stavros je data u gornjoj tabeli.

Asprovalta
Asprovalta

Kako se Asprovalta nalazi na obalama Egejskog mora, tip klime koji je ovde zastuplje je mediteranski. To znači da su leta suva, sunčana i duga. Takođe, i preko dana i preko noći je vrlo visoka temperatura. To ovo mesto čini pravim letovalištem u kom je uživanje u sunčanom i toplom vremenu upotpunjeno peščanom, lepom plažom dugačkom jedan kilometar.

Smeštaj na Asprovali

Asprovalta je turistički centar na severu Grčke u opštini Sveti Đorđe i u regiji Tesaloniki (Solunska regija). Smešten je na zapadu Strumičkog (Orfanskog) zaliva, na obalama Egejskog mora, oko 80 km istočno od Solunu, 8 km severoistočno od Stavrosa i na svega 500 metara od modernog, novoizgrađenog letovališta Nea Vrasna. Asprovalta ima oko 3.000 stanovnika. Područje u kom se nalazi Asprovalta karakteristično je po zadivljujućoj prirodi sa bujnom mediteranskom vegetacijom.

Asprovalta, Vrasna, Nea Vrasna, Paralia Vrasna i Stavros imaju odličnu ponudu smeštajnih kapaciteta. Smeštaj se može naći u brojnim hotelima različitih kategorija i u velikom broju vila i apartmana. U ovim mestima, koja sva zajedno čine opštinu Svetog Đorđa, postoje bogati turistički sadržaji. Pored smeštajnih kapaciteta, gostima na raspolaganju stoji veliki broj restorana, kafića, taverni, a za ljubitelje noćnog provoda tu su i moderne diskoteke. Samo u Asprovalti, koja je i opštinski centar, postoji više od 300 prodavnica sa izuzetno bogatim asortimanom najraznovrsnije robe.

Letovalište je okruženo sa istoka planinom Pangeo, sa zapada planinom Stratoni, sa severa planinom Kerdilio, dok se morska obala nalazi na jugu grada. Na oko 15 km zapadno od Asprovalte locirano je jezero Volvi, drugo najveće jezero u Grčkoj površine oko 68 km2, na čijim obalama su smeštena brojna odmarališta.

Prema podacima iz dokumenata pronađenim u manastiru Simonos Petra, još u ranom XVI veku, na južnim padinama planine Kerdilio postojalo je selo Aspri Valta (Beli put). Kasnije, tokom osmanlijske vladavine, ovde se nalazilo naselje Geni Makale, a dvadesetih godina prošlog veka, posle oslobađanja od Turaka, stanovništvo iz ovog naselja počelo je da nastanjuje obližnju morsku obalu i tako je niklo naselje u koje su se 1923. godine doselile i brojne grčke porodice izbegle iz Male Azije. Najstariji pisani trag u kome se pominje današnja Asprovalta potiče iz 1929. godine. Kao turistička destinacija Asprovalta je počela da se razvija tokom šezdesetih godina prošlog veka, da bi tokom sedamdesetih došlo do najveće ekspanzije u razvoju letovališta. Danas je Asprovalta poznato grčko letovalište sa kompletnom turističkom infrastrukturom, idealno, pre svega, za turiste koji vole miran odmor i za porodična letovanja.

Plaže na Asprovali

Ukupna dužina plaže, koja se prostire duž obale ovih letovališta i završava se u Stavrosu, iznosi više od 13 km, što je ubraja u najduže plaže ne samo u Grčkoj, nego i u celoj Evropi. Ona je podeljena na nekoliko manjih plaža. Plaža u Asprovalti ima dužinu od oko 3 km i širinu oko 200 m, a čitava njena površina prekrivena je snežno belim, sitnim peskom. Plićak se prostire daleko od obale mora pa je plaža idealna za neplivače i decu. Gužve na plaži su veoma retke. Uz plažu je smešten veći broj barova, mogu se iznajmiti suncobrani i ležaljke, a odlični su i uslovi za ljubitelje sportova na vodi. Od nje do plaže u Nea Vrasni razdaljina je svega oko 500 metara, a čitavom tom dužinom pruža se prelepo uređeno šetalište oivičeno drvoredima.

Sa strane šetališta suprotno od morske obale prostire se park sa bujnim zelenilom. Plaža u Nea Vrasni i plaža u Paralia Vrasni su potpuno spojene i protežu se uz obalu ukupnom dužinom od 3 km. Zbog njihove lepote, čistoće i uređenosti nagrađene su plavom zastavicom. Kao i plaža u Asprovalti i ove plaže su idealne za decu i neplivače zbog plitkog mora uz obalu. Neki delovi plaža prekriveni su peskom, a neki sitnijim šljunkom.

Najbitnije o Stavrosu

Dalje se niz obalu nadovezuju plaže u Stavrosu. Plaža Stavros Platani prekrivena je peskom zlatne boje, a uz samu plažu rastu platani, po kojima i nosi ime, stvarajući idealan ambijent sa prirodnom hladovinom. Na njoj postoji više sportskih terena, kao i nekoliko barova sa suncobranima i ležaljkama.

Gradska plaža Stavros je celom svojom dužinom prekrivena sitnim žutim peskom, a uz obalu postoji široko pojas plitkog mora, pa je odlična za neplivače i decu. Odlikuju je još izuzetno mirno more, bez velikih talasa, kao i brojni dodatni sadržaji na njoj. Ova plaža je u zadnjih 10 godina 7 puta osvajala priznanje plava zastavica, što dovoljno govori o njenom kvalitetu.

Letovališta u oblasti Strumičkog zaliva imaju i brojne kulturno-istorijske znamenitosti. U Asprovalti se mogu posetiti Crkva Svetog Đorđa u kojoj se čuva ikona ovog sveca iz XVI veka i Narodni muzej Asprovalte. U centru Vrasne mogu se videti ostaci Stare vizantijske kule iz V veka, a u neposrednoj blizini kule nalazi se i Crkva uspenja Presvete Bogorodice, sa zvonikom podignutim sredinom XIX veka. Na 21 km južno od Asprovalte smeštena je Olimpijada sa ostacima antičke tvrđave. Od arheoloških lokaliteta mogu se posetiti i ostaci drevnih gradova Filipi i Amfipolis, kao i Stagira, rodno mesto jednog od najvećih antičkih filozofa Aristotela. Iz Asprovalte, Vrasne i Stavrosa postoje organizovani izleti na Svetu Goru, kao i mogućnost organizovanog obilaska Soluna, grada se bogatom kulturno-istorijskom zaostavštinom.

Stavros je gradić na obali Egejskog mora, u severnom delu Grčke, u Solunskoj regiji. Administrativni je centar opštine Rentina (Sveti Đorđe) u kojoj se nalaze još dva poznata grčka letovališta – Nea Vrasna i Asprovalta. Udaljenost Stavrosa od Soluna je 77 km, a od Beograda 703 km. Prema najnovijim podacima u Stavrosu živi nešto manje od 4.000 stanovnika. Stavros se smestio na samom rubu poluostrva Halkidiki, u podnožju planine Holomontas, u Strumičkom ili Orfanskom zalivu.

Zbog svojih očaravajućih peščanih plaža, kristalno čiste vode Egejskog mora i guste mediteranske vegetacije koja ga okružuje ovo letovalište nosi epitet Dragulj Halkidikija i grčke Makedonije. Pored toga, zbog kvaliteta vazduha i klime, naročito blagotvorne za osobe sa oboljenjima disajnih organa, Stavros je i vazdušna banja. Najzad, popularnosti Stavrosa kao turističke destinacije značajno doprinose i brojne kulturno-istorijske znamenitosti u njegovoj okolini.

Ostala mesta

Od ostalih mesta vrednih posete treba izdvojiti brojne prirodne znamenitosti, među kojima su najzanimljivije pećine Alistrati i Drakopita, kanjon reke Angitis i šume Halkidikija. Na teritorije Nea Vrasne postoji poljoprivredno-turistička farma Ippokosmos, posebna atrakcija sa prelepom botaničkom baštom i bogatim životinjskim svetom. Ovde posetioci mogu uživati u razgledanju cveća, jahanju konja i druženju sa psima, mačkama, zečevima, ćurkama, golubovima, paunovima i drugim životinjama.

Pored plaže u Stavrosu prostire se prelepa šuma platana, kroz koju, celom njenom površinom od 60 hektara, vijugaju uređene pešačke i biciklističke staze. Šuma pruža idealne uslove za sve vidove rekreacije u prirodi, a u njoj postoji više dobrih prostora za organizovanje piknika.

Ovo područje odlikuje i dobra saobraćajna infrastruktura. Kroz njega prolazi izuzetno razvijena mreža drumskog saobraćaja sa putevima koji direktno povezuju Asprovaltu, Vrasnu, Nea Vrasnu, Paralia Vrasnu i Stavros sa ostalim važnim destinacijama u Grčkoj i sa dva obližnja aerodroma. Jedan od njih, međunarodni aerodrom Solun Makedonija nalazi se u Mikri, predgrađu Soluna, na svega 100 km zapadno od Asprovalte, dok je drugi aerodrom Aleksandar Veliki u okolini Kavale, udaljen 110 km istočno od Asprovalte.

Zbog sličnosti u mikroklimi vremenska prognoza za Stavros i Asprovaltu je objedinjena na ovoj strani.

Svi gradovi i turistička mesta u Grčkoj za koje imamo podatke o vremenskoj prognozi

Atina Asprovalta Halkidiki Jerisos Kasandra Kavala Kefalonija Krit Krf Lefkada Leptokarija Neos Marmaras Paralija Rodos Solun Tasos Uranopolis Zakintos Temperatura mora Grčke


TT Meteorolog

TT Meteorolog

Sve informacije o prognozama vremena date su sa najboljom namerom i dobrom željom da budu korisne i da Vam pomognu. Naš cilj je tačna vremenska prognoza te pišite nam za svaki uočeni nedostatak na sajtu. Portal TT Group nije odgovoran i ne može garantovati apsolutnu tačnost svih podataka.

Povežimo se!

Korisno:

Podelite informacije o vremenu: