Azija

Nezaboravno leto u Alanji

Turska obala je poslednjih godina veoma atraktivna za naše turiste. Za leto naročito je popularna antalijska regija sa gradovima kao sto su Antalija, Belek, Kemer, Side. Mnogo je razloga zašto izabrati baš Tursku za odmor.

Prelepa letovališta sa brojnim luksuznim hotelima smeštenim na samoj obali mora, duge peščane plaže i tradicionalna gostoljubivost domaćina pružaju vam sve preduslove za odličan provod i savremen odmor. Svoje utiske iz Alanje preneće vam Biljana Tadić.

Leto u Alanji
Leto u Alanji

Jedan od gradova koji će vam pružiti nezaboravno leto je Alanja. Smeštena je u velikom antalijskom zalivu, na obali Sredozemnog mora. Ovo je grad u kom se na jednom mestu susreću drevne ruševine  iz doba rimljana i moderne gradjevine.

Burna istorija ostavila je svoje vidljive tragove, koji nam pomažu da bolje upoznamo sav značaj koji je ovaj kraj nekada imao.

Gde odsesti

Kao i svi gradovi na obali sa dobrim geografskim položajem, i Alanja je oduvek bila meta mnogih osvajača. Danas je osvajaju mnogobrojni turisti koji žele da uživaju u njenim prirodnim lepotama. Alanja je relativno mlado turističko mesto, pošto je prvi hotel izgradjen tek 1958. godine, a do tada se stanovništvo uglavnom bavilo ribolovom.

Leto na Kleopatrinoj plaži
Leto na Kleopatrinoj plaži

Poslednjih decenija razvila se u značajan turistički centar, prepun hotela, restorana i kafića. Brojni moderni hoteli sa atraktivnim sadržajima smešteni su na samoj obali. Mediteranska klima sa toplim i suvim letom omogućava turističku sezonu od maja do oktobra. Plaže u Alanji spadaju medju najlepše a posebno se ističe Kleopatrina. Nalazi se na zapadnoj strani grada, peskovita je i oko 3,5 km duga.

Bogata istorija

Ulazi u tvrđavu
Ulazi u tvrđavu (Dalmatiš pećina)

Legenda kaže da je Marko Antonije poklonio svojoj voljenoj Kleopatri taj deo obale, a na plažu je doneo sitan pesak posebno za nju. Od vodiča ćete saznati da je u antičko doba Alanja bila poznata kao Coracesium, a Grci su je zvali Kalonoros ili u prevodu- lepa planina. Bila je pod vlašću Rimljana, a 1225. godine je pala pod tursku vlast.

Sve ove civilizacije ostavile su svoj trag. Jedan od najvidljivijih i nadaleko poznatih je tvrđava izgradjena 1225. godine čije su zidine duge 7 km. I danas su dobro očuvane, a sa njih se pruža predivan pogled na grad. Ova impresivna građevina nikog ne ostavlja ravnodušnim. U unutašnjosti tvrđave su ostaci vizantijske crkve Svetog Jovana iz 11. Veka.

Najpoznatije obeležje grada je Crvena kula osmougaonog oblika, koja se nalazi u podnožju tvrđave. Gradjena je od crvene cigle, a visoka je 33 metra. Unutar tvrdjave je Dalmataš pećina, čija starost se procenjuje na 15.000 godina.

Sve ove priče koje čujete o Alanji i njenoj okolini i vekovima stare gradjevine koje vidite obogatiće vaš odmor mnogo više nego što ste očekivali. Shvatićete da se odmarate na mestima koja su mnogima bila bitna, za koja su se borili i osvajali ih.

Izleti u Alanji

Svi ljubitelji istraživanja brodom mogu obići tzv. Pećinu ljubavnika, a zatim i pećinu koja je u davna  vremena služila kao mesto gde su se skrivali pirati. Mnogi brodovi koji voze turiste u obilazak napravljeni su po uzoru na piratske jedrenjake i nude neponovljiv doživljaj.

Na izlet jedrenjakom
Na izlet jedrenjakom

Avanturistički raspoloženi turisti se mogu voziti džipovima po okolnim brdima. Vredi posetiti i Muzej arheologije sa interesantnim arheološkim i etnografskim eksponatima, i na taj način se upoznati sa bogatom istorijom ovog dela Turske.

A ako vas interesuje isključivo ,,morski,, provod- kupanje, sunčanje i izlasci, ne brinite – Alanja je pravo mesto za vas. Nadaleko je poznata po svojim dugim peščanim plažama. Na plaži Ulas možete isprobati koliko ste dobri u jedrenju, skijanju na vodi ili ronjenju. Ljubitelje ronjenja posebno privlači čisto, prozirno more i bogat podvodni svet.

Noćni život u Havana klubu
Noćni život u Havana klubu

Ako vas više interesuje noćni život, provod je zagarantovan u brojnim kafićima i noćnim klubovima, a mnogi od njih rade do jutra.

 

Šta probati u Alanji

Turski čaj

Deo turske tradicije predstavljaju nargile, kafa i čaj. Turski crni čaj je jako popularan i intenzivnog je ukusa.

Pored njega, dosta je zastupljen i čaj od jabuke, koji je nešto blažeg ukusa.

Čuveni kebab neizostavno treba probati, kao i lahmacun– tursku verziju pice i specijalitete od plavog patlidžana. Slatkiši su takodje nezaobilazni, na prvom mestu baklava sa pistaćima, zatim različite vrste ratluka, kadaif i mnogi drugi.

Na pijaci se može naći suvo i koštunjavo voće i brojni začini čiji se miris širi svuda unaokolo. Nebrojene vrste ratluka mame vas svojim šarenilom.

Boravak u Turskoj ne bi bio potpun bez odlaska u šoping, uz nezaobilazno cenkanje, bilo da kupujete predmete od kože, nakit ili suvenire.

Jedan od najpopularnijih suvenira je amajlija plavo oko, čija će vas intenzivna plava boja sigurno podsećati na Sredozemno more, bar do sledećeg letovanja.Glavni urednik TT Group

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: