Naslovna   Visit Serbia   
 

 

 

 

 

Etno kuca

 


Životinje sa Stare planine

 

Veliko prostranstvo koje obuhvata Stara planina, kombinovano sa raznovrsnošću biotopa i srazmerno malim prisustvom i uticajem ljudi, daje dobre uslove za život divljači, što ovo područje čini zanimljivim kako za lovce iz zemlje i inostranstva, tako i za turističko posmatranje ptica i divljači, ali i za biološka istraživanja.

Na staroj planini se gnezdi preko sedamdeset vrsta ptica, //// a čak 92 vrste ptica se nalazi pod režimom zaštite i predstavljaju prirodne retkosti. /// DAKLE, OVE 92 VRSTE SPADAJU U ONIH 70 KOJE SE GNEZDE ILI JE NEKA TEŽA GREŠKA U KOMPILACIJI?/// Između ostalog se može istaći da je nekoliko parova Beloglavog supa nedavno reintrodukovano u svoja stara staništa.

Od komercijalno interesantnih vrsta, na nižim nadmorskim visinama se nalaze staništa fazana, zeca, srneće divljači, dok se mestimično mogu zateći i jata jarebica i prepelica, dok se krda divljih svinja često za vreme dozrevanja useva spuštaju u nizije i nanose štete na usevima.
Divlje svinje i srneća divljač se u brdskim područjima Stare planine zadržava u oblastima bogatim šumom i vodom i produktivnim pašnjacima, ne iznad granice šuma. Od plemenite divljači se povremeno mogu sresti primerci gorskog jelena, nekad široko rasprostranjeni, a onda prekomernim lovom dovedeni na granicu opstanka. Na području Stare planine se povremeno može zateći i pokoji medved, dolutao iz Bugarske.


Od predatora su zastupljeni vuk, čija je populacija brojna i stabilna, lisica, ali i šakal, koji se na Staroj planini rasprostranio tokom poslednjih petnaestak godina, i koji predstavlja pravu štetočinu i u Srbiji i na čitavom Balkanu.

Osnovnu pretnju svim vrstama divljači na Staroj planini predstavlja krivolov, koga je zbog loše opremljenosti i razvučenosti lovočuvarske službe, kao i neadekvatne zakonske regulative teško kontrolisati i suzbijati.

Brojni vodotokovi na Staroj planini pružaju utočište šarenom daždevnjaku i brojnim vrstama žaba, a u planinskim rekama poput Visočice, Rsomačke i Senokoške reke i Temštice žive riblje vrste poput klena, krkuše i pastrmki.

Dipl. inž. Milan Urošević , mixitron@gmail.com

 

 

NAJČEŠĆA PITANJA:


Prijavite grešku na ovoj strani:
Ukoliko ste uočili neke informacije za koje mislite da su netačne, promenjene ili više ne važe molimo Vas da nas obavestite o tome, a mi ćemo se potruditi da eventualne greške što pre ispravimo. Kontakt e-mail na koji se možete obratiti je webmaster@tt-group.net .

 

 

 

 

Stara planina fotogalerija

 

 


   TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT

Questions? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2007, All Rights Reserved.