Naslovna   Visit Serbia   
 


Seoski turizam na Staroj planini

 

Seoski turizam je trend u svetu. Seoski turizam privlači ljude koji bi voleli da nađu mir i da se odmore u prirodi, daleko od gradske buke i uz tradicionalan način života.

To je takođe i način očuvanja tradicije i starih zanata, kao i netaknute prirode. Stara planiana ima izvanredne uslove za razvoj ovog vida turizma. Međutim, i pored toga, još uvek nema materijalnih uslova za dolazak velikog broja stranaca na odmor.

Seoski turizam

Za ovaj vid turizma na Staroj planini mogu Vas inspirisati i staroplaniski specijaliteti. O ukusu jagnjećeg pečenja, bilo u furuni («vurnji» kako meštani kažu), na ražnju ili kamenoj ploči nije nimalo lako opisati, to prosto treba probati i doživeti.

Kvalitet jagnjećeg mesa iz ovih krajeva, tzv. staroplaninsko jagnje, nadaleko je poznat, a po turskoj reči pir obližnji grad Pirot i nosi ime. Sa staroplaninskim jagnjem nerazdvojno je povezan nesvakidašnji kvalitet ovčijeg mleka tj. senokoški i pirotski sir i kačkavalj. Specijalni način obrade, nesvakidšja čistota planinskog bilja, čine poželjnim ovaj sir i kačkavalj na brojnim svetskim i evropskim trpezama.

Vodič kroz Staru planinu


Prijavite grešku na ovoj strani:
Ukoliko ste uočili neke informacije za koje mislite da su netačne, promenjene ili više ne važe molimo Vas da nas obavestite o tome, a mi ćemo se potruditi da eventualne greške što pre ispravimo. Kontakt e-mail na koji se možete obratiti je webmaster@tt-group.net . 


   TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT

Questions? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2007, All Rights Reserved.