Naslovna   Visit Serbia   
 


Skijanje na Staroj planini

 

Generalnim planom Republike Srbije za razvoj turizma na Staroj planini predviđena je izgradnja ski staza i žičara, hotela, etno sela kao i ostalih pratećih objekata. Prve dve žičare puštene su u rad januara 2007. godine, a o tome detaljnije pogledajte galeriju Stara planina - Babin zub.

Na osnovu analize tržišta koja je sprovedena u drugoj polovini 2006. godine procenjen je postojeći potencijal domaćeg tržišta za planinski (letnji i zimski) turizam. Zaključeno je da je odmor na planini popularan tokom cele godine, pri čemu prosečna potrošnja vezana uz smeštaj po osobi iznosi 22 evra po danu. Destinacije su uglavnom na teritoriji Republike Srbije, ili u bliskom okruženju. Izbor smeštaja tokom leta je stan, ili kuća rodbine, ili prijatelja. Tokom zime najviše se bira hotel od tri zvezdice s pansionskom uslugom. Svrha odlaska na planinu su odmor i relaksacija, pored plivanja i skijanja, ređe rekreacija, a za mlade i tzv. noćni život. Najvažniji kriterijumi izbora su: čistoća, ljubaznost, profesionalizam u ophođenju prema turistima, prirodno okruženje, atraktivnost lokacije za razgledanje i umerene cene. Jedna trećina osoba koje borave na planinama bavi se skijanjem.

Postoji pojačano interesovanje za bavljenje skijanjem, pogotovo kod mlađe populacije. Ovaj trend potkrepljuje zaključke istraživanja objavljenih na simpozijumu o budućnosti zimskog turizma u Evropi ( Zermatt- 2004), da će za oko 15 do 20 godina, sama Republika Srbija generisati tražnju od oko tri miliona skijaških dana godišnje, što znači da je današnje tržište tek u nivou 15 procenata očekivanog potencijala. Jače generisanje ov akve tražnje nastaje kada nivo per capita realnog dohotka stanovništva Republike Srbije dostigne od 8.000 do 10 .000 USD , što će se prema svim prognozama ostvariti između 2012. i 2014. godine. Područje Stare planine se nalazi u neposrednom urbanom okruženju (do sat vremena vožnje automobilom) od oko 800 do 900 hiljada ljudi, pa se ozbiljno računa i na dnevne posete i promet. Poslednja dva pasusa su uzeta iz Startegije Vlade Republike Srbije za razvoj turizma na Staroj planini.
Plan izgradnje žičara

Skijanje na Staroj planini Winter tourism on Old Mountain
Za bolji utisak posetite web galeriju Stara planina - Babin zub

U narednih nekoliko godina predviđa se izgradnja turističkih objekata sa pratećom opremom za preko 30 000 jednovremenih skijaša, 47 žičara i preko 2OO km alpskih ski-staza. Iz prostornog i master plana mogu se zaključiti par važnih činjenica o prostornom rasporedu. Naime, deo Stare planine koji pripada i nalazi se na krajnjem istoku Srbije proteže se kroz četiri opštine: Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad. Za turističke centre na Staroj planini planirani su: Golema Reka u Knjaževcu, Topli Do i Mramor u Pirotu i Senokos u Dimitrovgradu. Za turističa naselja planirani su: Konjarnik u opštini Knjaževac, Dojkinci i Rosomač u opštini Pirot i Senokos u opštini Dimitrovgrad. Za gradski turistički centar planira se Pirot, a za grad sa funkcijama turističkog centra Knjaževac. Mešovita naselja u funkciji turizma biće Kalna u Knjaževcu i Temska u Pirotu. Ono što je zanimljivo, predviđena su i turistička sela na Staroj planini, a projektom su obuhvaćena: Crni Vrh i Ćuštica u opštini Knjaževac, Topli Do, Gostuša, Dojkinci, Visočka Ržana, Jelovica i Rosomač u opštini Pirot i Senokos i Kamenica u opštini Dimitrovgrad.

 

Vodič kroz Staru planinu


Prijavite grešku na ovoj strani:
Ukoliko ste uočili neke informacije za koje mislite da su netačne, promenjene ili više ne važe molimo Vas da nas obavestite o tome, a mi ćemo se potruditi da eventualne greške što pre ispravimo. Kontakt e-mail na koji se možete obratiti je webmaster@tt-group.net . 


   TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT

Questions? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2007, All Rights Reserved.