Naslovna   Visit Serbia   
 

 

 

 

 

 

Kako stići na Staru planinu?

 

Nacionalni park Stara planina predstavlja najlepšu planinu ne samo u Istočnoj Srbiji, već i u regionu. Ona je prirodna granica prema Bugarskoj, a prostire se na 70 km udaljenosti od Niša, na 50 km od Knjazevca i takođe na po 50 km od Pirota i Dimitrovgrada. Administrativno posmatrano pripada Opštinama Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad. Od Beograda je udaljena 330 km, a od Sofije samo 120 km.

Turisticka mapa Stare planine

U zavisnosti odakle putujete i koji deo Stare planine nameravate da posetite postoje nekoliko putnih pravaca. Kako su od januara 2007. puštene u rad prve žičare na Babinom zubu opisaćemo načine na koje možete stići do njih.

1. Iz pravca Niša, preko Svrljiga do Kalne putuje se oko 60km

2. Iz pravca Knjaževca, do Kalne putuje se oko 30km

3. Iz pravca Pirota, do Kalne putuje se oko 40km

Od Kalne do Babinog zuba postoji solidan put u iznosu oko 30 km.

Na Babinom zubu, najatraktivnijem vrhu Stare planine postoje Planinarski dom Babin zub i istoimeni Hotel sa 2 zvezdice Elektroprivrede Srbije "Babin zub".

Drumska infrastruktura – Republika Srbija se nalazi na panevropskom Koridoru X , visokog prioriteta , autoputu Salcburg - Solun , uključujući delove Budimpeš ta - Beograd i Ni š - Sofija - Istanbul . Deo koji prolazi kroz Republiku Srbiju, Šid -Beograd - Niš, dug je 374 km. Ukupna drumska mreža Republike Srbije obuhvata 40 . 845 km , od čega je 5 . 525 km magistralnih puteva, 11 . 540 km regionalnih i 23.780 km lokalnih puteva. Ukupna dužina autoputeva sa naplatom je 415,7 km , a ukupna dužina polu - autoputeva sa naplatom je 246,5 km. Drumski saobraćaj u Srbiji karakteriše loš kvalitet puteva, naročito u unutrašnjosti zemlje. Navedena konstatacija i postojanje samo jednog autoputa dovode do zaključka da je drumski saobraćaj u Srbiji nedovoljno razvijen. Železnička infrastruktura - Ukupna dužina železničke mreže iznosi 3.808 km, od čega su 3.533 km pruge sa jednim kolosekom, a 275 km sa dva koloseka.

Boje rane jeseni

Dužina elektrificirane železničke mreže je 1.196 km. Železnička mreža i vozovi su zastareli, ali treba napomenuti da je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije da obnovi i modernizuje železničku infrastrukturu. Rečni potencijal – Republika Srbija ima tri plovne reke, Dunav, Savu i Tisu , što predstavlja 959 km sigurnih plovnih puteva. Najduža i najvažnija reka je Dunav sa 588 plovnih kilometara u Republici Srbiji, od ukupnih 2.857 km . Preko kanala Rajna-Majna-Dunav, Severno i Crno more su povezani, omogućujući promet robe. Reka Sava prolazi kroz Republiku Srbiju u dužini od 207 km i trenutno je u procesu dobijanja statusa međunarodnog plovnog puta. Rečni saobraćaj je nedovoljno iskorišćen i predstavlja veliki ekonomski potencijal. Pristup vazduhom – Republika Srbija ima dva međunarodna aerodroma: u Beogradu i Nišu. Beogradski aerodrom je svakodnevno povezan sa svim glavnim aerodromima Evrope, pri čemu nisko-budžetne aviokompanije još uvek ne saobraćaju u Republici Srbiji. Uzimajući u obzir i činjenicu da Republika Srbija ima ukupno 19 aerodroma sa asfaltiranim pistama i još 44 sa neasfaltiranim, može se reći da aviosaobraćaj ima dobre razvojne perspektive. Poslednji pasus je preuzet iz uredbe Vlade Srbije za razvoj turizma na Staroj planini.

 

NAJČEŠĆA PITANJA:


Prijavite grešku na ovoj strani:
Ukoliko ste uočili neke informacije za koje mislite da su netačne, promenjene ili više ne važe molimo Vas da nas obavestite o tome, a mi ćemo se potruditi da eventualne greške što pre ispravimo. Kontakt e-mail na koji se možete obratiti je webmaster@tt-group.net .

 

 

 

 


 


   TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT

Questions? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2007, All Rights Reserved.