Naslovna   Visit Serbia   
 

 

 

 

 

 

Strategija turizma Vlade Republike Srbije

 

Možda najjače ministarstvo u novoj Vladi Republike Srbije, ministarstvo za regionalni razvoj, ekonomiju i turizam latilo se teškog i ozbiljnog posla, da oživi tj. udahne život ovom zaboravljenom kraju Stare Planine. Od pojave ove ideje u medijima nije prošlo puno vremena, a decembra 2006. već su puštene sa radom prve žičare. Do prvog snega 2007. nadamo se da će se uraditi mnogo više. Sada se nalazimo u trenutku kada je usvojen master plan sa svojom implementacijom u prostorni plan razvoja planinskog turizma na Staroj planini. Ukoliko se nešto dramatično ne promeni u Srbiji, očekuju se najozbiljniji strani investitori iz oblasti planinskog i zimskog turizma. Konkretno, predviđa se izgradnja turističkih objekata sa pratećom opremom za preko 30 000 jednovremenih skijaša, 47 žičara i preko 2OO km alpskih ski-staza.

Magla

Iz prostornog i master plana može se zaključiti par važnih činjenica o prostornom rasporedu. Naime, deo Stare planine koji pripada i nalazi se na krajnjem istoku Srbije proteže se kroz četiri opštine: Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad. Za turističke centre na Staroj planini planirani su: Golema Reka u Knjaževcu, Topli Do i Mramor u Pirotu i Senokos u Dimitrovgradu.

Stari kameni seoski most u planini

Za turističa naselja planirani su: Konjarnik u opštini Knjaževac, Dojkinci i Rosomač u opštini Pirot i Senokos u opštini Dimitrovgrad. Za gradski turistički centar planira se Pirot, a za grad sa funkcijama turističkog centra Knjaževac. Mešovita naselja u funkciji turizma biće Kalna u Knjaževcu i Temska u Pirotu. Ono što je zanimljivo, predviđena su i turistička sela na Staroj planini, a projektom su obuhvaćena: Crni Vrh i Ćuštica u opštini Knjaževac, Topli Do, Gostuša, Dojkinci, Visočka Ržana, Jelovica i Rosomač u opštini Pirot i Senokos i Kamenica u opštini Dimitrovgrad.

 

 

NAJČEŠĆA PITANJA:


Prijavite grešku na ovoj strani:
Ukoliko ste uočili neke informacije za koje mislite da su netačne, promenjene ili više ne važe molimo Vas da nas obavestite o tome, a mi ćemo se potruditi da eventualne greške što pre ispravimo. Kontakt e-mail na koji se možete obratiti je webmaster@tt-group.net .

 

 

 

 

 


 


   TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT

Questions? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2007, All Rights Reserved.