TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_SerbiaFotograf za venčanje
Fotograf za venčanje

Pogledajte najveću galeriju fotografija Srbije i kupite vrlo povoljno:

SLIKE SRBIJE

Najbolja knjiga o Digitalnoj fotografiji:

Naučite kako da pravite vrhunske fotografije - ovo je praktično udžbenik za digitalnu fotografiju!


"Da li imate
instaliranu Picasu?
"
Download Picasa
"Za brz, ostar i stabilan pregled fotografija downlodujte Picasu - ili drugi photo menager po nasem izboru "


"Photoshop je
za fotografa digitalna
mracna komora.
Za bolji izgled fotografija pogledajte listu Photoshop
tutorijala

kao i Photoshop
dodatke - tj. plug in-ove
""Na You Tubu mozete naci odlicne fotografske
savete za jos bolje fotografije
"Noćna fotografija. Stalak.


Stalak je obavezan i nezaobilazni rekvizit za noćnu fotografiju. U tenutku pisanja ovog teksta možete naći jeftinije, ali solidne verzije stalaka za svega 20 eura, što složićete se, i nije neka cifra u odnosu na rezultat kojem on doprinosi. Stalak će Vam omugućiti i profesionalniju prezentaciju pred potencijalnim klijentom kada vas bude unajmio da fotografišete za web ili štampu neke strane. Stoga, ukoliko želite da ozbiljno pričamo o noćnoj fotografiji kupite stalak što pre. Izbor glave i stalka sa aspekata dimenzija, težine, materijala od koga je napravljen (grafitni ili aluminijumski), otpornosti na vibracije i naravno cene može biti vrlo kompleksna tema, koja za sada prevazilazi okvire ove naše školice.

Noćna fotografija Hrama Svetog Save na Vračaru
Noćna fotografija Hrama Svetog Save na Vračaru

Za noćne fotografije koristite najmanji ISO, tj. u zavisnosti od aparata vrednost 75, 100 ili 200. Najbolje je noćnu fotografiju raditi iz manuelnog moda, jer predefinisani modovi uvek propuste više svetla nego što treba, pa fotografija ispadne preeksponirana, tj. previše osvetljena. Otvor blende treba za početak na sredinu, što znaci, krenite od srednje vrednosti F stop broja koji dozvoljava Vaš aparat. Brzinu okidanja podesite na primer na 1 sekundu.

Nocna fotografija Crkve Svetog Marka
Crkva Svetog Marka

Sledeći tirk je naučite da koristite tajmer. Kada podesite vrednosti aparata, pozicionirate ga na stalak, postavite tajmer na 2s, sačekajte i aparat će sam okinuti. Ponovite ovaj postupak sa različitim otvorima blende, i različitim vremenima okidanja i završili ste posao. Posle svakog snimka, pogledajte rezultat na displeju, procenite da li treba jos svetla, da li ga je previše, pa korigujte aperturu. Ovo važi za sličajeve kada nema vetra. Ukoliko je vetar popriličan, on će izazvati podrhtavanje aparata, a može se desiti i prevrtanje. Zato posebno obratite pažnju kako ćete pozicionirati treću nogu stalka. Kombinaciju stalak-tajmer možete praktično iskoristiti i kada želite da napravite autoportret.

MALA ŠKOLA FOTOGRAFIJE - SADRŽAJ

      Uvod – kome je namenjen ovaj e-priručnik?

Prijavite grešku na ovoj strani:
Ukoliko ste uočili da se potkrala neka greška, da su neke informacije možda netačne, promenjene ili više ne važe, molimo Vas da nas obavestite o tome, a mi ćemo se potruditi da eventualne greške što pre ispravimo. Kontakt e-mail na koji nam možete pisati je webmaster@tt-group.net ili prosto pokrenite temu na Foto Forumu.


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.