TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_SerbiaFotograf za venčanje
Fotograf za venčanje

Pogledajte najveću galeriju fotografija Srbije i kupite vrlo povoljno:

SLIKE SRBIJE

Najbolja knjiga o Digitalnoj fotografiji:

Naučite kako da pravite vrhunske fotografije - ovo je praktično udžbenik za digitalnu fotografiju!


"Da li imate
instaliranu Picasu?
"
Download Picasa
"Za brz, ostar i stabilan pregled fotografija downlodujte Picasu - ili drugi photo menager po nasem izboru "


"Photoshop je
za fotografa digitalna
mracna komora.
Za bolji izgled fotografija pogledajte listu Photoshop
tutorijala

kao i Photoshop
dodatke - tj. plug in-ove
""Na You Tubu mozete naci odlicne fotografske
savete za jos bolje fotografije
"Modovi Ekspozicije: Auto. Aperture. Schutter. Program. Manuel.

Dešava Vam se da ste uradili par važnih fotografija prebacujete ih na računar kad ono blagi užas. Na displeju aparata izgledaju super, a na monitoru računara potpuno razmazano i neupotreljivo.

Prvo pravilo, posle svakog okidanja pogledajte dobijeni rezultat. Ali oprezno, ne treba verovati displeju digitalnog aparata ukoliko niste snimljenu fotografiju maksimalno uvećali. Čak i pri maksimalnom uvećanju može se desiti da fotografija izgleda sasvim normalno, a uopšte nije tako. Razlog ove varke je efekat izoštravanja. Ovaj efekat se dešava usled smanjenja rezolucije tj. procesor aparata smanjuje fotografiju originalne rezolucije od 6 Mega Pixala na rezoluciju displeja od primer 0.5 Mega Pixela. U ovoj transformaciji on izbaci 5 Mega Pixela i to upravo one razmazane piksele. Za razmazanost u svetu digitalne fotografije se koristi reč BLUR, što na engleskom znači - maglovit, razmazan.

Uzroci razmazene fotografije su najčešće podrhtavanje ruke i loše podešena ekspozicija. Srpska etno kuhinjaProbleme usled podrhtavanja ruke možete rešiti korišćenjem stalka. Stalak koristite obavezno i na žižnim daljinama većim od 150 mm (ovo su pozicije na većem ZOOM-u) kao i pri noćnoj fotografiji (veća vremena okidanja), jer tada je efekat podrhtavanja makslimalno izražen. Na nekim aparatima postoji specijalan mod za smanjenje podrhtavanja (Picture Stabilization mod). Ovaj mod u stvari bira najkraće vreme okidanja, a povećava ISO senzora i otvor blende. Moj savet je ne koristiti Picture Stabilization mod već vežbajte mirnu ruku i prilikom okidanja zaustavie dah. Ukoliko je fotografija nastala korišćenjem loše ekspozicije jedini način da dobijete dobru fotografiju je da naučite da upotrebljavate ispravnu ekspoziciju. Kako ovo uraditi? Na starnici EKSPOZICIJA rečeno je da će te najmanju grešku učiniti ako koristite mod AUTO.

AUTO obično je označen crvenom bojom na aparatu i kao što ime kaže omogućava potpuno automatski režim rada. Ovom prilikom reći ćemo kako radi ovaj mod.

Iako AUTO mod solidno pokriva puno situacija, mi moramo da učinimo i korak napred u svetu digitalne fotografije. Pored AUTO moda na skoro svim aparatima postoje i predefinisani modovi: A, S, P, M i SP.

 

MALA ŠKOLA FOTOGRAFIJE - SADRŽAJ

      Uvod – kome je namenjen ovaj e-priručnik?

Prijavite grešku na ovoj strani:
Ukoliko ste uočili da se potkrala neka greška, da su neke informacije možda netačne, promenjene ili više ne važe, molimo Vas da nas obavestite o tome, a mi ćemo se potruditi da eventualne greške što pre ispravimo. Kontakt e-mail na koji nam možete pisati je webmaster@tt-group.net ili prosto pokrenite temu na Foto Forumu.


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.