TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_SerbiaFotograf za venčanje
Fotograf za venčanje

Pogledajte najveću galeriju fotografija Srbije i kupite vrlo povoljno:

SLIKE SRBIJE

Najbolja knjiga o Digitalnoj fotografiji:

Naučite kako da pravite vrhunske fotografije - ovo je praktično udžbenik za digitalnu fotografiju!


"Da li imate
instaliranu Picasu?
"

Download Picasa
"Za brz, ostar i stabilan pregled fotografija downlodujte Picasu - ili drugi photo menager po nasem izboru "


"Photoshop je
za fotografa digitalna
mracna komora.
Za bolji izgled fotografija pogledajte listu Photoshop
tutorijala

kao i Photoshop
dodatke - tj. plug in-ove
""Na You Tubu mozete naci odlicne fotografske
savete za jos bolje fotografije
"Fotografsko oko. Razlika izmedju fotografa i slikara

 

Fotograf i slikar u principu rade sličan posao, ali iz skroz različitih početnih uslova. Slikar počinje sa čistim platnom, pa onda nanosi boje, jednu za drugom i tako do završetka slike. Fotograf, uočava zanimljiv kadar, bira najbolji pristup objektu fotografisanja, odstranjuje elemente koji smetaju, pa tek na kraju hvata kadar.

Portert na umetničkoj sliciPortret na fotografiji
Analogija i razlika između umetničke slike i fotografije

Danas dobar odstranjivanja elemenata koji smetaju može uraditi i Photoshop, ali morate znati da Photoshop nije svemoćan i da je fotograf prvi u nizu koji mora dobro odraditi svoj posao. Kada uočite zanimljiv kadar, pretražujte kadar iz različitih uglova. Takođe, prilikom fotografisanja pejzaža, koristite spektar ekspozicija. Na primer, prelep pejzaž fotografišite ujutri pri izlazku sunca, u podne kada je sunce visoko na horizontuzatim, zatim u suton. Videćete, da ukoliko želite da uradite originalnu fotografiju, morate stalno pratiti vremensku prognozu, ustajati rano, raditi do mraka, ali i noću. Najzgodnije godišnje doba za fotografisanje je rano proleće i jesen, jer tada zasićenost i sparine vazduha su najmanje. Međutim, leto ne smete propustiti. Svakog letnjeg meseca biće bar par prelepih dana za fotografiju. Iskoristite ove dane, pogotovu posle male letnje kiše koja ume da opere atmosferu.


Detalj sa Kalemegdana

Evo još nekih predloga. Posetite najlepše pejzaže u vašoj okolini u svim godišnjim dobima, rano ujutru, u podne, u suton, noću. Ovo jeste proces, ali ako uživate u ovim aktivnostima napravitćete sa zadovoljstvom solidnu bazu fotografija. U međuvremenu vežbajte obradu fotografije u Photošopu. Postavite najbolje slike sa svojim kontaktima na lokalnim forumima, flickru, picasi ili nekom drugom bespaltnom foto web servisu dok ne napravite svoj sajt. Svet je mali. Ukoliko Vaši radovi poseduju kvalitet biće nesumnjivo zapaženi. Ljudi će Vas kontaktirati, a onda možete osetiti i slast novca zaradjenog od fotografije. Ovu su u najkraćem koraci koji Vas očekuju ukoliko ozbiljno priđete ovom izazovu.

MALA ŠKOLA FOTOGRAFIJE - SADRŽAJ

      Uvod – kome je namenjen ovaj e-priručnik?

Prijavite grešku na ovoj strani:
Ukoliko ste uočili da se potkrala neka greška, da su neke informacije možda netačne, promenjene ili više ne važe, molimo Vas da nas obavestite o tome, a mi ćemo se potruditi da eventualne greške što pre ispravimo. Kontakt e-mail na koji nam možete pisati je webmaster@tt-group.net ili prosto pokrenite temu na Foto Forumu.


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.