TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_SerbiaFotograf za venčanje
Fotograf za venčanje

Pogledajte najveću galeriju fotografija Srbije i kupite vrlo povoljno:

SLIKE SRBIJE

Najbolja knjiga o Digitalnoj fotografiji:

Naučite kako da pravite vrhunske fotografije - ovo je praktično udžbenik za digitalnu fotografiju!


"Da li imate
instaliranu Picasu?
"
Download Picasa
"Za brz, ostar i stabilan pregled fotografija downlodujte Picasu - ili drugi photo menager po nasem izboru "


"Photoshop je
za fotografa digitalna
mracna komora.
Za bolji izgled fotografija pogledajte listu Photoshop
tutorijala

kao i Photoshop
dodatke - tj. plug in-ove
""Na You Tubu mozete naci odlicne fotografske
savete za jos bolje fotografije
"Ekspozicija. Brzina okidanja. Paleta boja.

 

Modna revija3. Brzina okidanje predstavlja vreme za koje je senzor izložen svetlosti. Ono se naravno meri u sekundama, a definiše se na sledeći način: Za vremena manja od 1 sekunde kao razlomak, na primer 1/100 i ovaj parametar ima vrednost stotog dela sekunde. Za vremena veća od 1 sekunde, on se obeležava samo brojem, na primer 3, što znači da je brzina okidanja 3s. Za veće vrednosti vremena od 1/5 neophodna je mirna ruka, odnosno stalak, jer u protivnom slika će biti razmazana. Prosečna vremena okidanja za dobar aparat kreću se od 1/1600 pa do 10s. Ukoliko Vam je za aplikaciju potrebno vreme okidanja van ovog opsega eksperimentisite sa ISO vrednostima. Primer vrednost od 1/1600 na ISO 100 je slična kao i vrednost 1/800 na ISO 200.

 

4. Paleta boja. Najčešće u upotrebi su tri palete boja: Normal, Vivid i Black&White.

Osnovna paleta boja svakog aparata je Standard ili Normal. Kontrast i zasićenje boja su podešeni na normal. Ova paleta se koristi u 99 % slučajeva.

Druga paleta boja je CHROME colors ili vivid colors (žive boje). Na ovoj paleti contrast i zasićenje boja setovano je na HIGH - visoko. Ova paleta je korisna pri fotografiji cveća, pejzaža, mrtve prirore itd. Nemojte koristiti žive boje za fotografisanje portreta, jer lica ljudi izgledaće nepirodno i preplaulo.

Treća paleta je Black&White. Ukoliko koristite ovu paletu fotografije će biti crno bele. Međutim, crno bela fotografija je posebna disciplina fotografije i ona zahteva posebnu pažnju. Moj savet Vam je da fotografije raditi u Normal režimu boja, a kasnije u Photoshopu izaberete neki od brojnih načina za prelaz iz fotografije u boji u crno belu fotografiju.

Sada je prilika da damo par informacija kako digitalni aparat od istog kadra sa istom ekspozicijom uradi fotogorafije sa potpuno različitim bojama. O čemu se radi, procesor digitalnih aparata na osnovu informacija koje je očitao sa senzora definiše boju svakog piksela. Algoritam na osnovi kojeg struju sa svakog piksela (u razmatranje se obično uključuju i informacije susednih piksela na sezoru) pretvara u boju piksela na fotografiji se u fotografskom žargonu zove merenje. Merenja predstavljaju poslovnu tajnu najvećih proizvođača fotografske opreme, i ona se stalno poboljšavaju. Kvalitet, preciznost i stepen podešavanja merenja je jedna od najbitnijih osobina po kojoj se razlikuju bolji od trenutno najboljih digitalnih aparata.

Za svaku fotografiju aparat je koristio neku vrednost otvora blende i brzine okidanja, palete boja, ISO, blic i još puno parametara koje možete videti u META podacima fotografije. Mata podaci su najčešće uključeni po defoltu, možete ih pogledati u fotošopu, ali možete ih i isključiti ukoliko ne želite da ih prezentujete.

Kombinacija otvora blende i brzine okidanja čine ekspoziciju. Ovo možete shvatiti kako valjak čija baza je otvor blende, a visina vreme okidanja. U zavisnosti od situacije prilikom fotografisanja možemo imati "debele" valjke, srednje i "mršave". Naravno, zapremina tog valjka fizički predstavlja količinu svetlosti koja dospeva na senzor i ona se naziva ekspozicija.

Odgovor na temu koju ekspoziciju izabrati u novonastaloj situaciji razlikuje vrhunskog fotografa od običnog korisnika. Izborom prave ekspzicije zabavićemo se na stranici MODOVI ekspozicije.

MALA ŠKOLA FOTOGRAFIJE - SADRŽAJ

      Uvod – kome je namenjen ovaj e-priručnik?

Prijavite grešku na ovoj strani:
Ukoliko ste uočili da se potkrala neka greška, da su neke informacije možda netačne, promenjene ili više ne važe, molimo Vas da nas obavestite o tome, a mi ćemo se potruditi da eventualne greške što pre ispravimo. Kontakt e-mail na koji nam možete pisati je webmaster@tt-group.net ili prosto pokrenite temu na Foto Forumu.


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.