TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_SerbiaFotograf za venčanje
Fotograf za venčanje

Pogledajte najveću galeriju fotografija Srbije i kupite vrlo povoljno:

SLIKE SRBIJE

Najbolja knjiga o Digitalnoj fotografiji:

Naučite kako da pravite vrhunske fotografije - ovo je praktično udžbenik za digitalnu fotografiju!


"Da li imate
instaliranu Picasu?
"
Download Picasa
"Za brz, ostar i stabilan pregled fotografija downlodujte Picasu - ili drugi photo menager po nasem izboru "


"Photoshop je
za fotografa digitalna
mracna komora.
Za bolji izgled fotografija pogledajte listu Photoshop
tutorijala

kao i Photoshop
dodatke - tj. plug in-ove
""Na You Tubu mozete naci odlicne fotografske
savete za jos bolje fotografije
"Sta je red eye i kako ga izbeći

Efekat crvenih ocijuRed eye ili efekat crvenih očiju nastaje tako što svetlost odbivena iz oka nosi onformaciju čak iz korena očne jabučice koja je poprilično inervisana i napojena krvlju (doktori se sigurno ne bi složili sa upotrebljenom terminologijom, ali nemojte mi zameriti), tako da se na slici reflektuje upravo ta krv, pa oko izgleda crveno.

Ovaj efekat možete izbeći na nekoliko načina.

Prvi je da blic podesite u režim rada red eye reduction. U ovom režimu blic uzastopno okine tri do četiri puta. Šta se dešava. Pprvim i drugim blicem aparat pripremi oko i navede očne mišiće ga se malo kontrahuju i ne propuste reflektovane zrake iz dubine jabučice. Onda nastupa treći zrak blica koji donese čistu i korisnu informaciju u senzor.

Drugi način za izbegavanje efekta crvenih očiju je korišćenje eksternog blica koji se nalazi na visini H od senzora. Zahvaljujuci visini i one malo povratne svetlosti iz dubine očne jabučice biva dodatno onemogućeno da padne na senzor.

Izbegnut efekat crvenih ocijuOvo znači da ukoliko planirate da radite portrete za ozbiljan rad morate posedovati spoljni blic koji nije nimalo jeftin. Takođe, obratite pažnju da jedna fotografija u red-eye redukciji potroši tri puta više struje nego obična, pa vodite računa i ne koristite nepotrebno ovu opciju.

Evo i jednog softverskog načina za eliminaciju ovog efekta. Ukoliko imate neku omiljenu fotografiju sa crvenim ocima, rešenje mozete potraziti i u Photoshopu. Ukucajte termin red eye reduction in photoshop recimo u google i on će Vam izbaciti puno rešenja, a i ja ću Vam reći jedno. Za ovu tehniku morate poznavati osnove Photoshopa. Prvo uvećajte sliku na 200 do 400 %, pa selektujete elipsastom selekcijom oko. Idete u adjastment i izaberite Hue/Saturation, a onda podesite zeljenu boju oka. Provezbajte malo, ukoliko budete kreativni možete dobiti zanimljive efekte.

MALA ŠKOLA FOTOGRAFIJE - SADRŽAJ

      Uvod – kome je namenjen ovaj e-priručnik?

Prijavite grešku na ovoj strani:
Ukoliko ste uočili da se potkrala neka greška, da su neke informacije možda netačne, promenjene ili više ne važe, molimo Vas da nas obavestite o tome, a mi ćemo se potruditi da eventualne greške što pre ispravimo. Kontakt e-mail na koji nam možete pisati je webmaster@tt-group.net ili prosto pokrenite temu na Foto Forumu.


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.