Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 2 od 3   [ 41 posts ]
Idi na sranu Prethodna  1, 2, 3  Naredni
Putopisac Poruka
 Naslov teme:
ČlanakObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 12:11 am 
User avatar

Priključio se: Uto Nov 25, 2008 3:05 pm
Članaka: 211
Stanica: Belgrade - London - New York
I jednog extra mesta,

Na prostranom platou iznad trga Dimitrija Tucovica, na Vracaru, gde su 1594.g. po naredbi Sinan - pase prenete iz manastira Mileseve i ovde spaljene mosti sv. Save. formiran je trg sa nizom kulturno - istorijskih spomenika i ustanova. Jos tokom XlX veka pojavila se ideja da se na Savincu [ kako je ovo mesto nazvano ] podigne kulturni, memorijalni objekt posvecen sv. Savi, velikom narodnom prosvetitelju i prvom srpskom arhiepiskopu.

Image

Godine 1895. prilikom obelezavanja 300 - godisnjice spaljivanja mostiju srpskog svetitelja, podignuta je privremena kapela Sv. Save, manjih dimenzija i jednim manjim dekorativnim kubetom.

U prolece 1935.g. pristupilo se podizanju hrama Sv. Save. Srusena je prvobitna kapela, jer je na njenom mestu otpoceta izgradnja novog hrama. U razdoblju 1936 - 1940.g. grade se temelji i podizu zidovi novog hrama do visine od 12m. Pocetak ll svetskog rata prekida izgradnju ovog grandioznog crkvenog spomenika.

Image

Hram Sv. Save postao je ponovo gradiliste tek 1984.g. Prvobitna projektantska koncepcija morala se umnogome prilagoditi novoj tehnologiji i principima savremenog gradjena.

Svetosavski plato najuzvisenije je zemljiste na tlu Beograda.

Hram Sv. Save nalazi se u istocnom delu ovog prostora i ima osnovu u obliku slobodnog krsta. Vrhom kupole visine oko 70m, sa cetiri zvonika visine 44m, cetiri konhe visine 10m, on potpuno dominira panoramom ovog dela grada, cineci jedan od vrhova siluete Beograda.

Vise Slika Hrama Svetog Save na linku


Hram Sv. Save jedan od najvecih pravoslavnih hramova na svetu i jedan od desetak najvecih hramova u svetu uopste. Znacaj hrama Sv. Save nije samo u njegovim monumentalnim oblicima i razmerama, vec u ukupnom arhitektonskom i umetnickom dometu i znacenju ove gradjevine kao spomen - hrama podignutog u slavu velikana i svetitelja srpskog naroda. U skladu sa njim su i drugi kulturno - istorijski spomenici i obelezja koja odredjuju ceo prostor Svetosavskog platoa._________________
Skadarlija | Pula grad muzej


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Spomenik Karadjordju
ČlanakObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 8:49 pm 
User avatar

Priključio se: Uto Nov 25, 2008 3:05 pm
Članaka: 211
Stanica: Belgrade - London - New York
Spomenik Karadjordju, vodji Prvog srpskog ustanka [ 1804 - 1813 ], rad vajara Sretena Stojanovica iz 1955.g., svecano je otkriven 1979., povodom proslave 175 - godisnjice ustanka.

Image

Spomenik Karadjordju u Beogradu je smesten u zapadnom delu Svetosavskog platoa, u blizini Karadjordjevog parka, odnosno mesta gde je 1806. bio Karadjordjev logor, odakle su ustanici krenuli u osvajanje Beograda_________________
Skadarlija | Pula grad muzej


Last edited by Traveler on Sre Dec 16, 2009 9:00 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Karadjordjev park u Beogradu
ČlanakObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 8:51 pm 
User avatar

Priključio se: Uto Nov 25, 2008 3:05 pm
Članaka: 211
Stanica: Belgrade - London - New York
Karadjordjev park u Beogradu se nalazi na mestu , gde je 1806.g., nadomak Beograda, bio jedan od logora Karadjordjeve ustanicke vojske, koja je kretala u borbu za oslobodjenje Beograda od Turaka.

Sada se tu nalazi lepo uredjen park koji je poznat kako po imenu vozda koje nosi, tako i po mnogim spomenicima vezanim za Prvi srpski ustanak i druge dogadjaje i licnosti iz razlicitih epoha.

Okolinu Karadjordjevog parka, koji je uredjen i prosiren 1903 - 1904., krasi niz znamenitosti i znacajnih ustanova, tako da zajedno sa Svetosavskim platoom i Klinickim centrom ima obelezje veceg kulturnog i prosvetno - obrazovnog sredista grada : tu je izgradjena nova monumentalna zgrada Narodne biblioteke,tu se nalazi nekoliko fakulteta Beogradskog univerziteta, Klinicki centar, Stara meteoroloska opservatorija i drugi spomenici.

Jedan od tih spomenika je Groblje izginulih ustanika koji su pali pri oslobadjanju Beograda 1806,g, i ovde sahranjeni. Od veceg broja prvobitno postojecih originalnih kamenih spomenika ocuvano je do danas svega desetak, koji se nalaze u donjem delu parka. Oni su oblikovani i ukraseni reljefnom dekoracijom i simbolicnim predstavama, sa krstovima i retkim natpisima, karakteristicnim za srpske nadgrobne spomenike s kraja XVlll i pocetka XlX veka._________________
Skadarlija | Pula grad muzej


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Spomenik oslobodiocima Beograda 1806.
ČlanakObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 8:58 pm 
User avatar

Priključio se: Uto Nov 25, 2008 3:05 pm
Članaka: 211
Stanica: Belgrade - London - New York
Spomenik oslobodiocima Beograda 1806.g., podignut je kao prvi javni spomenik u Beogradu 1848,. ima uklesan natpis rasporedjen na mermernim plocama sa sve cetiri strane.

On glasi :
>> U slavu i cest Srb - Junacima za Otecestvo hrabro izginuvsim 1806.godine. Podize spomenik ovaj Aleksandar Kara - Djordjevic knjaz Srbskij, 1848.<<

Spomenik oslobodiocima Beograda je u obliku piramide, zidan od kamena u krecnom malteru i naknadno, u vreme obnove 1889.g. oblozen vestackim kamenom. Gornji deo spomenika oslobodiocima Beograda oblikovan kao utvrdjenje sa ugaonim kulama, ukrasava krst. Ukupna visina spomenika je 547cm._________________
Skadarlija | Pula grad muzej


Top
 Profile  
 
 Naslov teme:
ČlanakObjavljeno: Sre Dec 16, 2009 10:16 pm 
User avatar

Priključio se: Uto Nov 25, 2008 3:05 pm
Članaka: 211
Stanica: Belgrade - London - New York
Zgrada Oficirskog doma podignuta je 1895.g. po nalogu kralja Aleksandra l Obrenovica, koji ju je ustupio drzavi srpskoj sa zeljom >> da na vecita vremena sluzi za upotrebu vojske << .

Tada je u ovu zgradu smesten Oficirski klub i ta prvobitna namena zgrade promenjena je tek 1972.g.kada je pretvorena u Studentski kulturni centar. Zgrada Oficirskog doma oblikovana je u duhu zakasnelog romantizma - svojim izgledom podseca na srednjovekovni utvrdjeni dvorac sa polukruznom kulom nad ulaznim delom, heraldickim motivima i ratnickim atributima, kao dekorativnim elementima na fasadama._________________
Skadarlija | Pula grad muzej


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Vaznesenska crkva u Beogradu
ČlanakObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 8:43 pm 
User avatar

Priključio se: Uto Nov 25, 2008 3:05 pm
Članaka: 211
Stanica: Belgrade - London - New York
I ovo treba posetiti, posebno srednjoskolci, studenti i mladi ljudi koji dolaze iz unutrasnjosti u Beograd,

Vaznesenska crkva je podignuta 1863.g. za srpsku vojsku iz Velike kasarne koja se nalazila u njenoj blizini, na inicijativu kneza Mihaila Obrenovica i mitropolita Mihaila, a izgradjena je od dobrovoljnih priloga.
Vaznesenska crkva je izgradjena u duhu romanticarskih shvatanja, nalik na srpske srednjovekovne petokupolne crkve.

Novi ikonostas u Vaznesenskoj crkvi izradjen je u skladu s tadasnjim romanticarskim teznjama [ zavrsen je 1881. ] , a znacajno mesto na ikonostasu dato je tematici iz nacionalne istorije. U soklu se nalaze cetiri kompozicije : Stefan Decanski dobija vid, Postrizenje sv. Save, Prijem sv. Simeona u Hilandar i Sv. Sava poducava decu. Iznad severnih dveri je kompozicija Sv. Sava miri zavadjenu bracu nad mostima Stefana Nemanje.

U vreme kada je slikao novi ikonostas Vaznesenske crkve, Stevan Todorovic [ najpoznatiji slikar tog vremena [ 1832 - 1925. ] je bio na vrhuncu umetnicke zrelosti, sto se odrazilo na kvalitet ikona.
Vaznesenska crkva ima znacajnu riznicu sa srpskim ikonama iz XlX veka, delima srpskog zlatarstva , crkvenim odezdama i bogosluzbenim knjigama._________________
Skadarlija | Pula grad muzej


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Zeleznicka stanica u Beogradu
ČlanakObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 11:02 pm 
User avatar

Priključio se: Ned Sep 28, 2008 1:57 pm
Članaka: 287
Stanica: London
Ovo je svima poznato:

Zeleznicka stanica u Beogradu je podignuta 1884.godine po planovima arh. Dragise Milutinovica.

Zeleznicka stanica je oblikovana u stilu neoklasicizma, razudjene osnove i istaknutog sredisnjeg rizalita sa monumentalnim, lucno oblikovanim portalom. To je jedna od prvih zeleznickih stanica na tada tek otvorenoj pruzi Beograd - Nis._________________
Convert Euro to Dollars | TL in EUR


Top
 Profile  
 
 Naslov teme:
ČlanakObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 11:02 pm 
User avatar

Priključio se: Ned Sep 28, 2008 1:57 pm
Članaka: 287
Stanica: London
Zgrada Drzavne stamparije je danas Beogradski izdavacko - graficki zavod. Zgrada Drzavne stamparije je podignuta 1936- 1941.g. po planovima arh. Dragise Brasovana.

Svojim jasno artikulisanim oblicima, impozantnoscu i funkcionalnoscu izdvaja se kao znacajan objekat srpske moderne arhitekture, izgradjen pri kraju medjuratnog razdoblja. I danas zgrada Drzavne stamparije sluzi prvobitnoj nameni. U njoj je smesteno i radi jedno od najvecih izdavacko - stamparskih preduzeca u Srbiji._________________
Convert Euro to Dollars | TL in EUR


Top
 Profile  
 
 Naslov teme:
ČlanakObjavljeno: Pet Dec 25, 2009 12:20 am 

Priključio se: Čet Okt 29, 2009 3:33 pm
Članaka: 72
Stanica: Currency convertors
Meni je svakako najlepsi Gardos, odatle se vidi i Novi Beograd, i Stari grad, i Kalemegdan i usce i sve sve sve,

10 poena za GARDOS_________________
Euro Currency convertors - Kurs Franka


Top
 Profile  
 
 Naslov teme:
ČlanakObjavljeno: Sre Mar 03, 2010 10:10 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1481
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Evo jedne lepe panorame Beograda sa Zvezdare,

Image

Snimljeno krajem februara..._________________
Glavni admin za turistički portal TT Group.


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: the pic
ČlanakObjavljeno: Sre Mar 03, 2010 11:13 pm 
User avatar

Priključio se: Sub Apr 05, 2008 7:48 pm
Članaka: 397
The picture is exquisite! But it's not Zvezdara, but Palilula!_________________
"Be yourself no matter what they say!" A.
Privatni casovi engleskog u Beogradu | Najbolji prevod sa srpskog na engleski jezik


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Zvezdara
ČlanakObjavljeno: Čet Mar 04, 2010 1:50 pm 
User avatar

Priključio se: Čet Maj 08, 2008 3:37 pm
Članaka: 120
Nice view!_________________
Vlasinsko jezero: Slike sa jezera , Turizam u Vranju: Vikend u Vranju


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Najprijatnija mesta u Beogradu
ČlanakObjavljeno: Pet Dec 03, 2010 10:47 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1481
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Vrlo prijatno mesto je restoran Filmski grad na Kosutnjaku,

Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Najprijatnija mesta u Beogradu
ČlanakObjavljeno: Pet Dec 03, 2010 10:48 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1481
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
kao i Restoran Lovačka priča na Adi,

Top
 Profile  
 
 Naslov teme: park Topčideru Beogradu
ČlanakObjavljeno: Pet Dec 03, 2010 10:53 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1481
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
A svakako posebnu paznju treba posvetiti i Topcideru,Šumoviti Šumoviti park Topčider prostire se na 111.336 m2, u dolini Topčiderske reke, i već 150 godina je jedno od najomiljenijih izletišta Beograđana.

Naziv Topčider je turska reč, preuzeta iz persijskog jezika, i znači tobdžijska dolina. To je bilo mesto gde su Turci lili topove za napad na Beograd 1521. Uređenje Topčidera otpočeo je 1831. knez Miloš Obrenović gradnjom konaka, crkve, zatim kafane, kasarne i parka.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 2 od 3   [ 41 posts ]
Idi na sranu Prethodna  1, 2, 3  Naredni


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 0 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM