Grčka leto | Letovanje 2017 u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Istanbul     Turska putopisi     Vremenska prognoza Beograd za 10 dana     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grcka

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 2   [ 16 posts ]
Idi na sranu 1, 2  Naredni
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Vlasinsko jezero
ČlanakObjavljeno: Čet Jun 11, 2009 2:49 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1694
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Vlasinsko jezero je akumulaciono jezero na jugoistoku Srbije sa površinom od 15 km² i dubinom do 35 m. U jezero svakog minuta pritiče dva kubika vode prvog kvaliteta. Vlasina, Vrla, Jerma, Božička reka, Lisinska reka i LJubotenska reka sa njihovim pritocima (oko 110 ukupno) čine sliv jezera.

Fotoreportaza sa Vlasinskog jezera:


Mapa Vlasinskog Jezera:

Image

Vlasinsko jezero se nalazi na teritoriji opštine Surdulica. Jezero, okruženo planinama Gramada, Vardenik i Čemernik, nalazi se na 1.213 m nadmorske visine. Izgradnja brane 50-ih godina prošlog veka je na položaju nekadašnjeg blata Vlasine stvorila jezero.

Takozvana plutajuća ostrva, koja nastaju pri dizanju vodostaja jezera su specifičnost Vlasinskog jezera. Ostrva su od treseta, produkta vekovnog raspadanja mahovina tresetnica.

Na mestu gde se u prošlosti nalazila tresava, poznata kao Vlasinsko blato, sa ševarom, trskom i samo mestimičnim vodenim površinama i isticala reka Vlasina, nastalo je današnje Vlasinsko jezero. Jezero čija boja vode varira od sivo plave pored obale do zatvoreno plave na sredini jezera, sa zelenim priobalnim površinama daje poseban koloritet vlasinskom pejzažu.

Istorijski zapisi koji spominju Vlasinsku visoravan potiču još od XVIII veka pod nazivom Vlasinsko blato ili Vlasinska tresava zbog nagomilanog treseta i blata nastalog spiranjem rečnih tokova. Na taj način je u kanjonu dugom 20 km stvorena močvara koja je na pojedinim mestima bila ispunjena živim peskom.

Vlasinsko jezero oivičava zatalasana visoravan u vidu prostranog zelenog ćilima išaranog livadama, pašnjacima i šumama koje kriju raznovrstan biljni i životinjski svet, dok jezero nadvisuju planinski masivi, na čijim padinama je grupisano nekoliko vlasinskih naselja između kojih teku bistri i žuborni potoci i rečice sa šumovitim klisurama. Od planina koje okružuju jezero posebno se izdvajaju Čemernik i Vardenik.

Ukoliko planirate da posetite Vlasinsko jezero, obratite paznju i na:

manastir u Palji
crkva u Božici
Klisura
Crna trava
Kula u Klisuri
Crkva u Klisuri
Crkva u Kolunici

Fotoreportaza sa Vlasinskog jezera:_________________
Glavni admin za turistički portal TT Group.


Last edited by admin on Pon Jun 15, 2009 11:22 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Slike sa Vlasine, Vlasinskog jezera
ČlanakObjavljeno: Pon Jun 15, 2009 8:00 am 
User avatar

Priključio se: Sre Avg 13, 2008 7:38 am
Članaka: 244
Stanica: Travel
Ako idete na Vlasinsko jezero,

i ako ste po prvi put na Vlasini, utisci su super,

Ali nemojte da se zeznete pa da idete preko Cemernika na Predejane, put je uzasno dugacak, oko 20 km je neasfaltirano, i onda je bolje preko Vlasotinca na auto put, ili nazad preko Surdulice i Vranja...

Slika 1 sa Vlasine, Vlasinskog jezera

Image

Slika 2 sa Vlasine,
Image

Slika 3 sa Vlasine,
Image

Slika 4 sa Vlasine,
Image_________________
Plava Dzamija | Aja Sofija


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Fotografije Vlasinskog jezera
ČlanakObjavljeno: Pon Jun 15, 2009 2:54 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1694
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Fotografije Vlasinskog jezera

Image

Image

Image_________________
Glavni admin za turistički portal TT Group.


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Vlasina je reka, jezero je Vlasinsko jezero,
ČlanakObjavljeno: Pon Jun 22, 2009 12:39 pm 
User avatar

Priključio se: Sre Feb 25, 2009 11:05 am
Članaka: 157
Vlasina je reka,

A jezero je Vlasinsko jezero,

Da ne bude zabune, a slike su fantasticne!_________________
Prodaja i kupovina fotografija Srbije


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Vranje - Juzna Srbija - zaokruziti pricu o Juznoj Srbiji
ČlanakObjavljeno: Čet Jul 02, 2009 7:33 am 
User avatar

Priključio se: Ned Nov 02, 2008 5:30 pm
Članaka: 158
Stanica: Belgrade - London
Ukoliko vreme i finansijski resursi dozvoljavaju, pored Vlasinskog jezera mozete posetiti i Vranje, i time zaokruziti pricu o Juznoj Srbiji ...

http://www.tt-group.net/Visit-Serbia/Vi ... cijali.php

Opstina Vranje
Image

Vranjski muzej - narodni muzej u Vranju
Image

Fontana u centru Vranja, ispred Vranjske poste
Image_________________
Slike konja | Sta videti u Rimu


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Vlasinsko jezero
ČlanakObjavljeno: Čet Jul 02, 2009 9:09 pm 
User avatar

Priključio se: Čet Nov 20, 2008 12:01 am
Članaka: 67
Stanica: Rome - Belgrade
Vlasina je zaista prelepo mesto, posebno ako zelite sa se udaljite od nepodnosljivih letnjih vrucina, prijace vam klima na toj nadmorskoj visini...._________________
Veoma povoljno, smestaj u Soko banji za samo 400 din! Novi apartmani na 5 min. od centra! Tel 018/830-886 064/809-21-87


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Vlasinsko jezero ili Srpsko more
ČlanakObjavljeno: Pet Jul 10, 2009 9:15 am 
User avatar

Priključio se: Uto Nov 25, 2008 3:05 pm
Članaka: 275
Stanica: Belgrade - London - New York
Autor: D.Kocić
Izvor: Danas


Vlasinsko jezero ozbiljno ugroženo

Vlasinsko jezero ili Srpsko more, kako ga mnogi nazivaju, proteklih nedelja imalo je maksimum vode. Ovo jezero je pre nekoliko godina zaštićeno Uredbom Vlade Srbije, a u tom dokumentu pobrojene su mnoge aktivnosti koje zabranjuju ribolov, kao i gradnju bilo kakvih objekata na vodi, u neposrednoj blizini jezera i na udaljenosti od 500 metara od najviše kote vode.


Nijedna se uredba ne poštuje: Vlasinsko jezero
- Nedozvoljenim aktivnostima u proteklim decenijama mnogo toga je uništeno, poput jedinstvenih tresetnih ostrva. Zahvaljujući upornoj borbi Vlasinskih vukova, pripadnika Eko baze Jug, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, ova prirodna retkost je zvanično zaštićena, ali brojni nesavesni ribolovci i dalje opsedaju ostrva bušeći rupe na njima radi ribolova, čime nanose nepovratnu štetu ovom prirodnom fenomenu - kaže Miroslav Krajinćanić, koordinator Kancelarije za monitoring i zaštitu životne sredine SO Vlasotince.

Prema neposrednom uvidu u stanje na Vlasinskom jezeru, Kancelarija za monitoring upozorava da se sa plivajućih ostrva Dugi del i Stratorija, gde se gnezde veliki kormorani, ne poštuje zabrana ribolova. Plastične kese i flaše rasute su po obalama ostrva, što ukazuje da služba nadzora iz Surdulice, koja je za to nadležna, nema snage da se izbori za poštovanje Uredbe o zaštiti Vlasinskog jezera. Zabrana upotrebe motornih čamaca ovde se, takođe, ne poštuje, ali je zato uvedena taksa, što je protivno vladinoj uredbi o korišćenju čamaca.

- Najupečatljivije od svega je curenje transformatorskog ulja-piralina iz stubnog trafoa u takozvanom vlasotinačkom vikend naselju. Prema rečima vikendaša, ovo ulje curi gotovo dve godine, a da niko iz EPS nije intervenisao. Ovo ulje spada u teške kancerogene otrove, a sliva se u obližnji potok koji odlazi u jezero. Razliveno ulje uništilo je i rastinje, a kako se nalazi pored samog puta, nanosi se u vikendice - kaže Krajinčanić.

Uskoro se, prema očekivanju Kancelarije za monitoring i zaštitu životne sredine u Vlasotincu, očekuje da se u zaštitu Vlasinskog jezera uključi Zavod za zaštitu prirode, kome je prosleđen detaljan izveštaj o sadašnjem stanju Vlasinskog jezera.

Snaga Vlasinskog jezera

Podizanje brane Vlasinskog jezera visoke 34,5 i duge 240 metara trajalo je dve i po godine, a 9. aprila 1949. godine počinje punjenje jezera. Krajem 1954. godine u jezeru je 130 miliona kubnih metara vode i zahvata prostor od 10 kvadratnih kilometara. Ta prva faza bila je okončana 1958. godine, a druga počinje 1972. i završava se 1978. gradnjom brane na reci Božici, kod Kornje Lisine i stvaranjem akumulacionog postrojenja Lisina. Stručnjaci sa Univerziteta Kembridž 1963. godine izgradnju HE Vlasina proglasili su „veličanstvenim dostignućem ljudskih ruku“._________________
Skadarlija | Pula grad muzej


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: legende o potopljenom mostu koji su tu podigli Krstaši
ČlanakObjavljeno: Pet Jul 17, 2009 10:37 am 
User avatar

Priključio se: Ned Nov 02, 2008 5:30 pm
Članaka: 158
Stanica: Belgrade - London
Vlasina, za aktivne putnike
Autorka: Tanja Vujić
Izvor: Politika

Novi asfalt od Surdulice do planinskog jezera i najavljena privatizacija hotela „Vlasina”, bude nadu da će turisti – kao nekad pre „balkanskih ratova devedesetih”, ponovo otkriti ovaj zakonom zaštićen predeo izuzetnih odlika

Na blagoj, istočnoj obali jezera Vlasina, tik uz veliko imanje vranjskog „Simpa”, ovih dana počinju da cvetaju tepisi lekovitog kantariona.

Mirišljava „gospina trava”, divlje maline, sočne gljive i purpurnu majčinu dušicu okite priobalje izduženog jezera, ali dragoceno bilje tamo danas retko ko bere. Zakonom zaštićen „Predeo izuzetnih prirodnih odlika” od 2005. godine, zvanično „prirodno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju” – Vlasina je usamljena lepota na krajnjem jugoistoku zemlje.

Dvadesetak kilometara od graničnih prelaza Bosilegrad i Strezimirovci i tridesetak kilometara od trase južnog kraka Koridora 10 prema Solunu, Vlasina je već skoro dve decenije usnula turistička atrakcija. Ratovi devedesetih, potonje ekonomsko zaostajanje i masovna pečalba, skrenuli su pogled investitora i zvaničnika sa ovog predela bogatog rudama, vanrednim prirodnim lepotama, crkvama iz 19. veka, osobenom „jugoslovenskom” istorijom, mnoštvom legendi o Krstašima, rečnim nemanima, vilama...

„Turisti su u ono vreme dolazili čak iz Vojvodine i Beograda da pecaju neku od 16 vrsta riba, traže „rosulju” – jedinu biljku mesoždera u ovom delu Evrope, šetaju po listopadnim šumama ili prosto, kupaju se. Od početka devedesetih, Vlasina kao da se povukla sa turističke karte: neki drugi centri postali su popularniji... A, Vlasina nije za snobove već za putnike koji vole sport, planinarenje do Gramade ili Čemernika, vožnju biciklom do Crne Trave...”, nabraja nam Vladica Jovanović, upravnik hotela „Vlasina”, zidanog pedesetih godina u vreme nastajanja veštačkog jezera dugog devet kilometara, prosečne širine 1,77 kilometara i dubine oko 12 metara.

„Hidroelektrana na Vlasini bila je među prioritetima Titove poratne Jugoslavije zbog obećanja o elektrifikaciji i industrijalizaciji zemlje. Ipak, prvi planovi za HE Vlasina na 1.300 metara nadmorske visine, napravljeni su u Kraljevini Jugoslaviji. HE Vlasina građena je od 1949. godine u isto vreme kada i akumulacija kod Zvornika u Bosni i ona kod Čačka. Nakon Brana je završena 1955. godine kada je HE Vlasinu u pogon pustio Titov bliski saradnik Moša Pijade. Nekada među najvažnijim HE u Srbiji, Vlasina je danas zlatna rezerva elektro -sistema – ističe Bora Cvetković nekadašnji visoki zvaničnik EPS Srbije.

Vlasina danas ipak ne živi samo u prošlosti.

„Biolozi sa Univerziteta u Nišu, lovci koji zimi kreću ovde u lov na divlje svinje i hajke na vukove, radoznalci koji znaju da u blizini jezera još slobodno tumaraju poludivljih konja, geografi koji istražuju velika jezerska ostrva, putnici koje privlače legende o potopljenom mostu koji su tu podigli Krstaši na putu za Jerusalim... odskora ponovo pronose glas o lepotama Vlasine. Novi asfalt na delu puta od Surdulice do Vlasine, najavljena privatizacija najvećeg hotela na obali, obnova crkve Svetog Ilije,...bude nove nade da će putnici-namernici ponovo, kao nekada otkriti ovaj izuzetni predeo ...” veli za „Politiku” Nikola Grgur, starosedelac sa Vlasine._________________
Slike konja | Sta videti u Rimu


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Plateau of Vlasina
ČlanakObjavljeno: Čet Okt 15, 2009 5:36 pm 
User avatar

Priključio se: Uto Okt 06, 2009 8:47 pm
Članaka: 94
On the plateau of Vlasina, 20 km far from Surdulica, there is one of the most beautiful lakes of Serbia - the Lake of Vlasina. It is 16,5 square kilometers large; the maximum depth of the lake is 22 meters. The lake is on the height above sea level, on the average level, of 1210 meters. It is surrounded by the wood mountains wich are convenient for winter ski sports.

The length of the lake is 9 and its maximum width is 3,5 kilometers. There are two islands, and the special attractions are lines of floating peat islands._________________
Seoski Turizam Srbije | Kopaonik info


Top
 Profile  
 
 Naslov teme:
ČlanakObjavljeno: Sre Nov 18, 2009 4:12 pm 
User avatar

Priključio se: Pet Dec 12, 2008 8:05 am
Članaka: 165
Stanica: Stara planina
Vrlo lepe fotografije sa Vlasinskog jezera ..._________________
Visit, meet and travel to Stara planina!


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Vlasinsko jezero
ČlanakObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 4:16 pm 
User avatar

Priključio se: Čet Okt 23, 2008 8:59 pm
Članaka: 115
Stanica: Serbia
Kad idete do Vranja obavezno posetite Vlasinsko jezero!

Fotkice i Vranja i Vlasine su odlicne!_________________
Venecija najromanticniji grad na svetu: Sta videti u Veneciji Rim - vecni grad: Rim - centar sveta


Top
 Profile  
 
 Naslov teme:
ČlanakObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 7:18 pm 
User avatar

Priključio se: Ned Nov 02, 2008 5:30 pm
Članaka: 158
Stanica: Belgrade - London
Voleo bih da posetim Vlasinsko jezero zimi,

Bas me zanima da li uspeva da se zaledi,

Da li se organizuje nesto za Novu godinu na Vlasinskom jezeru ..._________________
Slike konja | Sta videti u Rimu


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Vlasinsko jezero kamp
ČlanakObjavljeno: Pon Okt 25, 2010 10:35 pm 
User avatar

Priključio se: Pon Jun 14, 2010 11:26 pm
Članaka: 93
Evo jednog izazovnog video klipa o Vlasinskom jezeru, sva godisnja doba, kampovi, pecanje i td ...

Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Vlasinsko jezero
ČlanakObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 10:36 am 
User avatar

Priključio se: Sre Apr 15, 2009 6:59 am
Članaka: 58
Zanimljiva diskusija, al ajde da kažemo i par korisnih detalja i o smeštaju za ljude koji dolaze izdaleka, ili se vraćaju iz Grčke recimo,

Od hotela ovde funkcionišu za one sa dupljub džepom, Hotel Jezero, Hotel Vlasina i pansion Narcis, a u privatnim varijantama oko jezera, procenjuje se da ima čak i do 1000 kreveta,

Plovidba jezerom se takođe organizuje, a možete rentirati čamac ili pedolinu,

Kampovanje je posebna avantura.

Pecanje se podrazumeva, a takođe ovo je extra destinacija za skupljače lekovitog bilja, pečuraka i td ... Za lovce, ovi predeli su poseban doživljaj, budući da se tu nalazi obližnji Čemernik koji je prepun divljači.

Legenda govori da oko jezera postoje 70 izvora čiste pijaće vode, koje ovu destinaciju čine bezprekornom za aktivan odmor u nezagađenoj prirodi!

Ukoliko se odlučite za upoznavanje Juga Srbije, kontakt Turističke organizacije Surdulica je 017 - 813 - 712

Par saveta:

Kada prilazite ili se udaljavate od jezera obavezno zastanite na prevojnim tačkama Vlasinske visoravni i snimite par fotografija, jer put je dosta vijugav i iscrpi šofera, pa se odustane od vidikovaca.

Posebnu pažnju posvetite plutajućim ostrvima unutar jezera, ovo je jedinstveno u regionu!_________________
Strana mp3 muzika za leto download!!!


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Vlasinsko jezero
ČlanakObjavljeno: Ned Mar 20, 2011 3:18 pm 
User avatar

Priključio se: Sre Apr 08, 2009 9:59 am
Članaka: 211
Evo ja bih da dodam, za ribolovce,

Ovo jezero ima skoro 20 vrsta riba, pastrmke (ohridska , potočna i kalifornijska), som, klen, tolstolobik, grgeč, karaš čak i beli amur.

A eksluziva za najsmelije je skijanje na vodi!

Treba napomenuti da se ovde može brati i brusnica koja je sada hit._________________
Najlepša sela Srbije | Zakintos


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 2   [ 16 posts ]
Idi na sranu 1, 2  Naredni


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 3 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2017


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM