Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Kursumlijska banja - kada posetiti Kursumlijsku banju!
ČlanakObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 7:28 am 
User avatar

Priključio se: Ned Nov 02, 2008 5:30 pm
Članaka: 112
Stanica: Belgrade - London
Kotlina u kojoj je smes¡tena Kursumlijska Banja spustena je duz grupe raseda u planinskoj podgorini Kopaonika. Za rasednu liniju meridijanskog pravca vezana je pojava termalnih izvora (kursumlijsko-banjski rased). Dolina je siroka stotinak metara, a Banjska kotlinica je dva puta duza (oko 600 m) od sirine.
Mikroklima lecilista je ugodna, jer potplaninsko naselje lezi na znatnoj visini, te je i klimatsko mesto (vazduzna banja).

Kursumlijska Banja se danas sastoji od dva dela, Donje banje (starog sela Banja), i Gornje banje (novog naselja namenski izgrađenog za turizam)

Staro selo Donja banja smešteno je u kotlini na ušću Prepolačkog i Krtočkog potoka koji se ulivaju u Banjsku reku, pritoku reke Toplice.

Novo naselje Gornja banja je sagrađeno na rečnim terasama Banjske reke, na levoj, manje strmoj strani.

Banja ima specifičnu mikro klimu – leti je hladnije jer se selo nalazi u podnožju planine, a zimi je toplije nego u okolnim mestima, jer termo izvori podižu temperaturu vazduha, a sneg se u okolini izvora skoro nikad ne zadržava.


IZLETI

Đavolja varoš je udaljena oko 40 km od Kuršumlijske banje, prirodna formacija sa oko 200 zemljanih kula na čijim vrhovima se nalaze kameni blokovi. Od Prolom banje je planinarskom stazom udaljena samo 11 km, a asfaltnim putem 27 km.

Prolom banja je 30 km udaljena od Kuršumlijske banje. Najpoznatija je po vodi koju flašira, a nalazi se na visini od 700 metara i okružena je planinskim vrhovima od preko 1 000 m. Atrakcije: su Etno krčma, kafana sagrađena 2005. u stilu seoskog domaćinstva sa početka 20. veka u kojoj se služe lokalni specijaliteti, kao i dve crkve - Crkva brvnara Lazarica i Crkva Svete Petke.

KAKO STIĆI

Kuršumlijska banja se nalazi 10 km južno od Kuršumlije, 70 km od Niša, 300 km od Beograda i 60 km od Prištine. Do Merdara, granice s Kosovom ima 15 km.

Autom - iz Beograda stiže za 3-4 sata, autoputem do Niša, odakle se skreće na Prokuplje i Kuršumliju.

Vozom – uz presedanje, Beograd - Niš (4 sata), a zatim Niš - Kuršumlija (oko 2 sata). Iz Kuršumlije se do banje dolazi lokalnim autobusom ili taksijem.

Autobusom – Beograd - Kuršumlija (oko 5 sati), a zatim lokalnim autobusom.

Indikacije:
Povrede i oboljenja lokomotornog sistema, reumatske bolesti, bolesti respiratornih organa, dijabetes, ginekoloske bolesti, neuroloske bolesti, bolesti metabolizma, malokrvnost kod dece i starih

Prirodni lekoviti faktori:
Kursumlijska Banja ima vise vrsta lekovitih voda (14°C do 63°C) Pored voda ova banja je poznata po lekovitom termomineralnom peloidu (blatu)

Kulturno-istorijski spomenici u okolini:
Gosti imaju mogucnost razgledanja grada Kursumlije, grada poznatog poznatog po zaduzbini Stefana Nemanje - crkva Sv. Nikole i Sv. Bogorodice...

Prirodne lepote okoline:
Ova banja ima izuzetno zivopisnu okolinu. Postoji mogucnost organizovanja izleta do Ðavolje Varosi, u svetu jedinstvenog prirodnog fenomena, koji se nalazi na padini Radan planine_________________
Slike konja | Sta videti u Rimu


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 3 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM