Naslovna Naslovna - TT GROUP |Visit Serbia Main - TT GROUP
   TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia


Istanbul

AtinaOhridsko jezero

Bledsko jezero i grad Bled
Bled


Letovanje u Turskoj


Piše: Aleksandra Trifković, turistički vodič, Mob: 060 0-752-262

Segedin, šoping ture i šta videti


 

Segedinska Katedrala

Bilo je za očekivati da će ovo biti još jedan tipičan mađarski grad. Na kraju krajeva mađarska arhitektura i kuhinja uveliko počinju već u Vojvodini i opravdano je očekivati 1/1 mađarski grad.

Ipak, kao da na neki način ovaj grad nosi nešto Temišvarskog duha, one čudne mešavine osećaja da ste kući a opet u inostranstvu.

Nakon par sati provedenih ovde posetilac i shvati zašto je to tako – nije nemoguće čuti srpski na ulici a jedna od značajnih tačaka u razgledanju grada upravo je srpska pravoslavna crkva.

Ukoliko imate dobrog vodiča on će vam i objasniti da je ovaj grad u jednom trenutku svog postojanja imao polovinu stanovništva srpskog porekla i da je ovde srpsko nasleđe i te kako prisutno.

Danas ovde živi nekih 400 Srba ali veliki broj naših državljana i dalje dolazi ovde u šoping ture.

Kako doći u Segedin?

Put od Beograda u dužini 200km, vodi uglavnom autoputem kroz Vojvodinu i ugodan je. Skoro da nećete ni primetiti kada se nađete na graničnom prelazu prema Mađarskoj. Naravno i ovde je vrlo moguće da će ispred Vas da bude neki putnički autobus tako da je vreme dolaska vrlo teško predvideti.

Šta videti u Segedinu?

Gradska kućaSegedin je lep u svako doba. Zimi ima taj austrougarski šmek dok leti predstavlja lepo mesto za vikend odmor, a često se organizuju i besplatni koncerti na otvorenom. No ipak bilo bi dobro doći oko 21. maja kada se slavi dan grada. Gradski oci obično organizuju veliki broj manifestacija da proprate ovaj centralni događaj tako da će vam na ovaj način boravak biti 100% popunjen.

Klauzal TerVećina atrakcija grupisana je u centru grada tako da će vam biti lako da se snađete. Sečenji ter i Klauzal ter su dva veoma lepa i važna trga koja trebate obići. Na Sečenjiju su skulpture poznatih Mađara i narodnih heroja, tu je i gradska kuća ili čuvena Varoshaza (slika iznad), a svaki od trgova okružen je prelepim palatama i kućama poznatih i bogatih stanovnika Segedina.

Karaš ulicaOd Sečenjija do Klauzala vodi Karasz utca ili Karaš ulica. Na Klauzalu se možete prošetati, pogledati Klauzal kuću (ukoliko ste ljubitelj istorije i želite videti mesto poslednjeg govora Lajoša Košuta), ali ukoliko ste jednostavan sladokusac koji uživa u arhitekturi predlažemo da se smestite ispred čuvene slastičarne Virag smeštene ovde na Klauzal trgu i poručite – a šta drugo nego doboš tortu?

Ferenc Mora muzejU blizini je i kula svetog Dimitrija. Značajna je po tome što je u pitanju jedan od retkih spomenika arhitekture preživeo katastrofalnu poplavu 1879.

Tada je skoro 95% grada zbrisano sa površine zemlje i spremljeno je tle za ponovno uskrsnuće još lepšeg Segedina. Značajni pomena su Srpska pravoslavna crkva sv. Nikole sa zlatnim ikonostasom u obliku drveta sa koga 'visi' 80 ikona potom stara Sinagoga, Ferenc Mora muzej i naravno Segedinska botanička bašta.

Termalna kupatila Anna furdoUkoliko ostajete preko noći valja znati da je ovo studentski živ grad ali i da Segedin ima svoja termalna kupatila a u jednom od njih Anna furdo možete i da iskusite noćno kupanje.

muzej Salame i paprikePoslasticu smo sačuvali za kraj – ne propustite muzej Salame i paprike otvoren od strane kompanije PICK. Otvoren je od utorka do subote od 10 do 18h, ulaz je otprilike 3 evra (zavisno od kursa) i u njemu je predstavljena istorija ne samo segedinske paprike već i PICK salame.

Ukoliko ne dolazite preko neke agencije koja vam je već organizovala sve potrebno je da se najavite bar nedelju dana unapred i spremite se za zanimljivi muzej koji vam nudi i mogućnost degustacije kao i kupovine salame po povoljnim cenama.

U poslednje vreme među srpskim turistima sve je popularniji aqua park.

Šta probati?

Halaszle riblja čorba.Osim već pomenute doboš torte i salame nezaobilazan je i segedinski gulaš. Međutim ono što se izdvaja kao autentični specijalitet ovog grada jeste Halászlé ili riblja čorba od više vrsta ribe sa lokalnom paprikom i obiljem tajnih začina.

Šoping ture

Tesco shopping mallIako Mađare bije glas da ne žele da govore nijedan drugi jezik osim Mađarskog istina je ipak nešto blaža. Dosta mladih se dobro snalazi sa Engleskim i Nemačkim ali za svaki slučaj na ovom linku je par fraza koje će vam pomoći da se sporazumete sa svojim domaćinima.

Kao Francuzi i Mađari vole da vide kako ste se potrudili makar da izgovorite hvala i dobar dan na njihovom jeziku i ovo će vam osigurati daleko prijatniji boravak ovde. Naravno ukoliko ostajete malo duže okušajte se u šopingu u Tescu i Kori ali se raspitajte koje radnje imaju povrat novca na granici, te se odvezite do čuvene banje Morahalom koja je na desetak minuta vožnje od Segedina.

Eto priči dođe kraj, a za sam kraj znajte da svakog vikenda imate šoping turu, pa vreme je za novi put!


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.