Naslovna Naslovna - TT GROUP |Visit Serbia Main - TT GROUP
   TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia


Istanbul

Atina

Ohridsko jezero

Bledsko jezero i grad Bled
Bled


Letovanje u Turskoj


Piše: Sofija

Budimpešta i njene znamenitosti


 

Budimpešta

U svesti prosečnog putnika Budimpešta je sinonim za city break putovanje. Zato, pogledajte u ovom putopisu znamenitosti ovog panonskog grada, koje je Sofija, naša mlada spisateljica izabrala za vas.

Za sve one koji još uvek nisu bili, a u dilemi su da li da posete ovaj grad, u najkraćem, putovanje u Budimpeštu dopašće se svima koji uživaju u šetnji duž raskošne arhitekture, koji znaju šta je to mađarska kuhinja i za one, koji žele da dožive reč srednjevekovi zamak.

Stoga, ovaj grad je odličan izbor, jer pored činjenice da se nalazi u središtu starog kontinenta, sa izuzetno dugom tradicijijom, kulturom i istorijom ovaj grad ima svoj stil i svoj prepoznatljiv duh. Krećemo.

 

Budimpešta datira još iz rimskog perioda pod nazivom Aquinicum. Budim i Pešta su se razvijali kao odvojeni gradovi. Budim je bio razvijeniji, dok u 19.veku Pešta nije preuzela inicijativu. Godine 1872. sjedinjili su se u jedan grad. Dunav, poznat kao Koridor 7, prolazi kroz Budimpeštu, spajajući nekada ova dva odvojena grada. Takođe, Budim i Peštu spajaju devet mostova od kojih je najlepši Lančani most izgrađen između 1839. i 1849.godine i koji je česta slika na skoro svakoj razglednici. Dva tornja drže most koji je dugačak 380 metara. Elizabetin most, u vreme kada je izgrađen, (1897-1903) bio je najduži viseći most na svetu.


Panorama Budimpešte
Panorama Budimpešte

U turističkoj ponudi ovog grada za one koji znaju da se opuste preporučujemo krstarenje Dunavom, gde u ponudi na brodu mozete uživati u večeri slušajući vodiča na svom jeziku o najbitnijim karakteristikama i znamenitostima grada.

Spomenici kulture i znamenitosti se većim delom nalaze na desnoj obali Dunava u Budimu, dok je leva strana ravničarska i može se deklerisati kao poslovno industrijska zona Pešte. Spojene su u celinu od 1873.

Dok ste u poseti glavnom gradu Mađarske imajte na umu donju listu:

•  Trg Heroja,
•  Budimski zamak, pogledajte ovaj link sa galerijom slika
•  Kraljevsko utvrđenje,
•  Čuvenu zradu Parlamenta, impozantna neogotska zgrada 1880-1902,
•  Ribarske kule 1895-1902,
•  Državnu operu,
•  Crkvu svetog Matije, XXI vek, gde su krunisani mađarski kraljevi
•  Baziliku Svetog Stefana 1851-1905,
•  Nacionalni muzej i galeriju,
•  Etnografski muzej,
•  Nacionalno pozorište,
•  Gradsku Operu, 1875-1884,
•  Veliku sinagogu 1854-1859, za koju se kaže da je najveća u Evropi
•  Lančani most,
•  Stari trgovački centar Belvaroš

U većini institucija kulture se plaća cena ulaznica oko 15 Eura.

Mađarski parlament
Mađarski parlament u suton uz Dunav

U podnožju brda nalaze se brojna kupališta, od kojih su neka poznata još iz turskog perioda (npr. Rac, Fudac, Gelert Časar, Kraljevo kupalište).

Samo cirkulisanje i kretanju gradom nije problematično, jer postoji razvijena mreža gradskog prevoza, kao i tri linije metroa (i četvrta koja je u fazi rekonstrukcije). Na turističkom info pultu na svakom većem Trgu nabavite besplatnu mapu grada ili je potražite na recepciji hotela. Ako idete u sopstvenoj režiji potrudite se da bukirate hotel u centru, jer vreme je dragoceno.

Glavna ulica je Vaci ulica ( Váci utca) koja predstavlja mađarsku Knez Mihajlovu. Danas u njoj se nalaze kafići, restorani, suvenirnice, kao i butici svetskih marki.

Vaci ulica
Slika Vaci ulice

Organizujte se da jedno veče provedete u Čardi, mađarskom restoranu sa tradicionalnom hranom. Specijaliteti na meniju su: gulaš sa pireom, paprikaš, guščji odresci, a od slatkiša sigurno najpoznatija je Doboš torta. Uz sve to, nezaobilazna su vina, koja se služe u bokalčićima. U Čardi uveseljavaće vas igrači mađarskog folklora, koji će se potruditi da Vas nauče bar par koraka. Na Vama je da se opustite i uživate...

Kolima u Budimpešti

Ako ste kolima u Budimpešti u zelenilu predgrađa nalazi se čuveni dvorac Vajda Hunjad, Sečenj kupatilo i Muzej likovnih umetnosti. Svakako posetite barokni dvorac u Gedeleu (Gödöllö) u kome su odsedali austrijski car Franc Jozef i njegova supruga vojvotkinja od Bavarske Elizabeta. Udaljen je pola sata vožnje.

Dvorac Gedele
Gedele

Sent AndrejaZa one koji borave više dana fakultativni izlet može odlično da upotpuni vašu city break avanturu. Iz tog ugla, predlažemo vam da u blizini glavnog grada posetite gradić Sent Andreja (Szentendre).

Sačuvan je u duhu 18.veka, sa uskim kaldrmisanim ulicama, koji je u 17.veku naseljavalo 90% Srba.

Takođe, spada u red nezaobilaznih destinacija kada ste na ovom području. Danas se u gradiću nalaze čak četiri pravoslavne crkve i muzej.


 

Naravno, video vodič o Budimpešti da dodatno poradi na motivaciji!

 


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.