TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia


Knez Mihailova in Belgrade
Knez Mihailova
Street in Belgrade


Skadarska Street
Boehm quart


Hram Svetog Save
Hram Svetog SaveKalemegdan
Piše: Aleksandar

Restoran "Kod mene" na Dorćolu


 

Dorćol je oduvek bio deo grada prepun kontrasta i iznenađenja. Kada se spustite ispod ulice Cara Dušana i za sobom ostavite užurbanost centra, poslovne i diplomatske zgrade, udaljite se od žile kucavice noćnog provoda, pred vama se otvara sasvim novi svet. Svet u kome svakodnevno uživaju adepti bratstva gurmana, svi oni koje vole tanjire prepune tradicionalnih, ne-organskih, ne-životoprodužujućih đakonija.

Restoran na Dorćolu
Gulaš i za najveće gurmane

Jedno od mesta na kome se sastaju članovi ovog polutajnog društva, koji se međusobno prepoznaju na prvi pogled, bez ikakvih tajnih simbola i ceremonija, je i restorančić Kod mene. Na mestu gde se susreću Skenderbegova i Cara Uroša, možda i ne biste primetili malu, nazovi brvnaru, koliko god da odudara od okoline. Razlog tome je što se u njenoj blizini sva čula povlače pred čulom mirisa...

Sreća pa je tako, pošto je vizuelni efekat prvog ulaska daleko od fascinantnog. Skromno, svedeno, gotovo boemski, ovo mesto podseća na unutrašnjost starih seoskih kuća. Sitni dekorativni elementi su tu da pojačaju taj utisak – od nezaobilaznih suvih tikava, do tapiserije preko celog zida. Etno stil na dorćolski način!

Pitoreskni ambijent upotpunjuje sedi konobar koji kao da je upravo došao iz socijalističkog restorana društvene ishrane – pun priča, srdačan i neizbežno zbunjen.

Prvi utisak, definitivno, neće vam otkriti na kakvo ste mesto došli...


A onda, susret sa Gazdom. Pazite – Gazdom, ne vlasnikom. Jer jedino ta titula ide uz njega. Već prvi pogled na njegov savršeno loptasti stomak reći će vam u kakvom ste se gastronomskom hramu našli! Onom pravom, domaćem.

Standardna ponuda podrazumeva, naravno – roštilj. Ali, kakav roštilj! Gazda Zoki je zagovornik zdravog života, bez genetski modifikovanih proizvoda. Da bi predupredio svaki mogući rizik, u njegovim specijalitetima od mlevenog mesa nema soje. Po njegovom kanonu, meso može da se meša jedino s mesom, eventualno uz dodatak slanine, šunke ili kačkavalja, kada je reč o gurmanskim varijetetima.

Dok uz odličnu domaću rakiju gledate jelovnik, ostajete u neverici. Bacate pogled na cene, tražite grešku. Onda preračunavate kako je mala razlika u odnosu na cene u mesarama. Javlja se i sumnja, nešto tu ne štima...


A onda vam prilazi gazda Zoki i nudi neki od dnevnih, kuvanih specijaliteta. Izbor kao iz bakine kuhinje. Pod uslovom da baka nije imala povišen pritisak, holesterol i trigliceride... Već nakon nekoliko rečenica ugledate sjaj u njegovim očima dok priča o hrani. Osmeh je sve širi i širi, a dežmekasti prsti glade okruglinu stomaka. Čini se kao da svakoj reči oseća ukus, prevrće je po ustima sladeći se svakim tonom. I, tada vam sve postaje jasno. I skroman ambijent i niske cene i puni stolovi... Ovaj čovek ovo radi iz LJUBAVI. Čiste, nepatvorene ljubavi prema hrani.

On toliko uživa u njoj da svakog trenutka u njemu bukti želja za uživanjem u snažnim, moćnim ukusima. Pošto već ne može da stalno jede, razvio je kod sebe gastronomsko voajerstvo – sposobnost da uživa u tuđem uživanju u hrani.

Zato, neretko, on lično ulazi u kuhinju, kada glavna kuvarica postaje asistent velikom alhemičaru. Da li je u pitanju njegovo umeće, ili sveprožimajuća hedonistička harizma, tek, iz njegove kuhinje svakodnevna jela izlaze potpuno promenjena. Od goveđe supe sa savršeno izbalansiranim aromama povrća, preko gulaša zbog koga bi nomadske horde zaustavile osvajački pohod i naselile se tu, do pasulja posle koga jednostavno ne želite da se vratite u realnost...

Dilema koju osećate prvi put, ostaće pri svakoj novoj poseti – šta izabrati. Taman pomislite da je “po malo od svega“ idealna odluka po pitanju roštilja, kada saznate da je Gazda Zoki iznedrio neku novu kulinarsku majstoriju. I sva vaša proračunatost nestaje netragom...

Naravno, već drugi put kada dođete bićete kao na svome. Par reči sa Gazda Zokijem, čisto da vam preporuči specijalitet dana ili da se pohvali kako mu je savršeno ispao pasulj juče i već čekate na teleport u zemlju uživanja, daleko od svakodnevice, a tu, u senci dorćolskih solitera.

Zato će se sve više vaših prijatelja čuditi kada ih budete pozivali na ručak, misleći da ste naučili da kuvate.

- Kuda ćemo?

- Pa, Kod mene...

Korisni linkovi: - Vitki Gurman i vremenske prognoze Beograd.


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2011, All Rights Reserved.