TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_SerbiaOhridsko jezero
Ohrid Nova 2012

Bledsko jezero i grad Bled
Bledsko jezero slike


Letovanje u Turskoj

Zlatibor
Zlatibor smeštaj


Visit Alanya


Visit Kusadasi

Visit Halikarnas
Visit Halkarnas Convert Euro
to Turkish lira

Travel to Turkey 2009
Halikarnas - The best disco in Turkey
Piše: Aleksandra Trifković, turistički vodič, Mob: 060 0-752-262

Beč za Novu Godinu 2016, grad u koji ćete se vraćati


 

Novogodišnji VatrometSmešten taman na pola puta da bude dovoljno zapad, dovoljno sever da bude ugodno organizovan, dovoljno blizu da nam bude dostupan, baš tu negde na pola puta između naših želja za luksuzom i naših mogućnosti. Odiše kulturom, mističnim arijama i urbanim legendama. Romantičan, ali i otmen. Priča o novogodišnjem Beču počinje!


Prelepi grad koji pleni habsburškim sjajem i arhitekturom je, složićete se, svakako jedno od mesta obavezno za posetiti. O Beču se pišu knjige, prostora za priču uvek manjka, ali potrudićemo se da Vas provedemo kroz najvažnije simbole grada kada je u pitanju City Break varijanta.


Ukoliko dolazite u Beč za ovu Novu 2016. godinu, valja znati, da se u Beču Nova godina dočekuje na desetak bina širom grada. U zavisnosti od afiniteta i stila možete birati vrstu muzike koja odgovara vašem ukusu. Ukoliko dolazite preko turističke agencije, dovoljno je da vas dovezu na neki od trgova i ostave. Sve ostalo je spontano, a dobar provod je zagarantovan.


Ako niste ljubitelj svirki, i volite romantičnu atmosferu, na trgu Graben možete besplatno naučiti plesati valcer. U tome će vam pomoći instruktori bečke škole plesa, koji na ovaj način promovišu svoje poslovanje.

 

Ukoliko pak pokušavate isplanirati svoj boravak bez pomoći agencije dobro je unpred potražiti na internetu sledeća mesta: Sky Bar (elegantno classy mesto na krovu poslovne zgrade u centru grada), nešto slično imate u Haas Hausu (direktno na Stephansplatzu, apsolutni centar grada). Preporuči bi smo vam još par cool lokala i klubova: Motto, Motto am Fluss, Passage, Palffy Club, Volksgarten, Manolos... Program ume da bude različit, ali dobro odabran, pa sa ovim mestima sigurno nećete promašiti.


Za one koji vole avanturu bez ikakvog plana biće dovoljna informacija da mnogi proizvođači hrane i vina formiraju špalir sa svojim proizvodima duž samog centra i nude svoje proizvode ili na besplatnu degustaciju ili uz vrlo niske cene.

Novogodišnja atmofera

Ekskluzivni način bečkog provođenja Nove godine jeste vožnja brodom na Dunavu. Krstarenje morate unapred rezervisati, a ukoliko bude i krupnih snežnih pahulja, uh, uz bajkovito lepe panorme možete zaprositi ili biti ispošeni. Imajte ovo na umu, mnogi su pokušali, a neki i iskoristili!

Za one koji vole vozove, u vozu Majestic Imperator za Novu godinu se organizuje luksuzan doček. Još jedna varijanta luksuza čeka Vas u Sacher hotelu smeštenom u samom centru gde je moguće dočekati novo leto uz šampanjac, bal, bez pirotehnike i uz klasičnu muziku. I konačno, za gospodu visokog stila, Bečka državna opera daje Štrausove komade. Kulturna ponuda ovog grada je ogromna, a valja znati da su 31.12 i 01.01. sve izložbe, galerije i muzeji otvoreni za posetioce. U turističkom mestu za vreme praznika se najviše zaradi.

Bečki koncert

Na prvi dan Nove godine valja otići ispred gradske većnice i poslužiti se antimamurluk doručkom koji organizuje grad uz čuveni novogodišnji koncert. 

Ukoliko mogućnosti dozvoljavaju dan više, mesta koja ne smete propustiti su: Ring, vrtovi Belvederea, dvorac Schönbrunn, Mariahilfer pa onda Kärtner Strasse, Graben, Hundertwasser kompleks, Muzej istorije umetnosti, Albertina, Klimtov muzej. Spisak je predugačak, a o znamenitostima Beča biće još reportaža.

Fijaker u Beču Bečka šnicla

Da biste osetili atmosferu nekada najuticajnije evropske monarhije, krenite na vožnju fijakerom, obratite pažnju na arhitekturu, posetite Carski dvor ili pak Špansku školu jahanja, Prater.

Šoping u prestonici Austrije je poseban izazov. Naravno da ćete poželeti da kupujete, a od šoping centara za ženski deo auditorijuma preporučujemo odlazak u Parndorf outlet, na nekih 40 minuta vožnje od centra Beča. Cene brendirane garderobe bivaju i 80% niže od standardnih. Svaki dan ispred Volksoper-a kreće autobus, vozni red je na 30 minuta, ukrcajte se i obucite od glave do pete u potpisanu garderobu za ne više od 50-ak evra. Koristan trik, sačuvajte kartu, jer vam i ona može obezbediti dodatne popuste.

Ako ostajete kraće, obiđite obavezno Mariahilfer strasse. Lako ćete je naći na bilo kom planu grada. Nalazi se na svega 20 minuta od centra, a u pitanju je prelepa ulica u kojoj se smenjuju butici sa kafićima. Cena H&I bluza isnosi samo evro. Popijte kafu ili čaj u nekom od ovih caffea, da se okrepite i skupite snagu za dalji pohod po dućanima.

Dvorac Belvedere
Dvorac Belvedere

Kada je jelo u pitanju nemojte propustiti Centimeter, lanac lokala urađenih u rustičnom stilu, ugodne atmosfere u kojima je moguće pojesti obilan obrok za manje od 10 evra.

Ako ste pak u žurbi, a odvajate dinar pre za kulturu nego kafanu, naša iskrena preporuka je da probate bagels, kuvano pa pečeno testo fenomenalnog ukusa punjeno sirom, šunkom ili čime vi želite. Prodaju se po celom gradu kao naši đevreci i skoro ih je nemoguće promašiti.

Sneg na bečkim ulicama

Bečlije se veoma ponose svojim pivom, pa naša izbor ide tome da probate njihov Paulaner, pitko lokalno pivo zanimljivog ukusa koje će vas oduševiti.

U šali se ponekad kaže, Beč je drugi po veličini srpski grad! U njemu živi puno ljudi sa Ex Yu prostora, ali i dosta Turskih građana. Prilikom višednevnih boravka, možete posetite neke od restorana naših ljudi, a iznenadićete se da je turska kuhinja i ovde uticajna. Zgrešite sa falafelom, fistikli baklavama i pilećim kebapom. Nemojte se začuditi ako vidite kioske sa bosanskom hranom. Ukoliko progovorite srpski, u 2 od 3 slučaja veselo lice sa druge strane pulta nasmešće vam se i uzvratiti pozdrave. Ovo je koristan trik, jer za ljubaznog kupca, dobićete svoj info štand u vreme kad su svi info štandovi zatvoreni.

Na kraju, nemojte zaboraviti da pokupite mapu grada i obeležite mesta koja su vam se najviše dopala. O njima je svrsishodno proćaskati na forumskoj temi “Šta videti u Beču” i učiniti boravak u Beču jednostavnijim za sledeću grupu turista. U svakom slučaju, sigurni smo da ćete se ovom gradu iznova vraćati.

Za sve koje dolaze avionom, toplo preporučujemo taksi sa višegodišnjom tradicijom TotalTaxi.at/en/, cene su fiksne, rezervacija je moguća online, a kreću se oko 25 Eura od aerodroma u Schwechat-u do centra.

Lep provod sa vremenskom prognozom za Beč!
Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.